Не е ли сега моментът за субсидирани жилища за младите?

3519
Не е ли сега моментът за субсидирани жилища за младите?

От тази година младите семейства ще могат да се възползват от данъчни облекчения при плащането на ипотечен кредит за покупка на жилище. На практика, това означава спестяване на няколкостотин лева от данъци за цяла година.

Като цяло, май с това се изчерпва държавната политика в тази насока (като се има предвид, че дори новите управляващи бяха пропуснали да вкарат тази точка при гласуването в народното събрание).

Ясно е, че в момента на дневен ред е икономическата криза, но един от най-големите, да не кажа и най-големият проблем за България в дългосрочен план е демографският. През последните 20 години сме свидетели на усилена емиграция и ниска раждаемост. В резултат населението на страната намалява, а все по-малко работещи издържат на гърба си все повече пенсионери, безработни и непълнолетни.

Но да се фокусираме на кризата - не е ли тя най-подходящият момент да се опита държавата да направи нещо по въпроса? В условията на нарастваща безработица в целия свят, не малко т. нар. гастарбайтери се завръщат по родните места.

Като се има предвид, че не малко от емигрантите ни са млади семейства, сега е моментът държавата да помисли как да привлече обратно и задържи тези хора. Данъчната отстъпка от няколкостотин лева едва ли ще свърши това.

В не малко държави в Европа, се предлагат за покупка от млади семейства общински жилища при цени под пазарните. Нека поразсъждаваме върху подобен вариант у нас.

Строителството в момента възлиза на около 300 евро кв. метър, без включване на терена в цената. Ако държавата отпусне земя за подобен проект и възложи на външни фирми изпълнението при нормален марж на печалбата от 20% крайната цена би била 360 евро кв. м.

Едно двустайно жилище от 70 квадрата тогава би струвало около 25 хил. евро, а тристайно 30-32 хил. евро.

Единственият разход който реално ще направи държавата, освен финансирането (на което ще се спрем по-късно) е земята, върху която биха били построени тези жилища.

Градовете, които реално имат нужда от такива проекти са София и Варна, къде се концентрира вътрешната за страната миграция на население. В другите градове подобни проекти биха били неизгодни, предвид демографския срив на места, цените на съществуващите жилища ще са под себестойността на новопостроените.

Подобни проекти биха били полезни по време на бума на имотите през 2006-2008 г., като можеха да охладят страстите. Сега такава идея би била посрещната с рев от страна на строителите (въпреки че ще им се осигури работа), но в крайна сметка времето, когато работеха на 200% печалба приключи.

Подобни проекти биха имали отрезвяващо действие върху пазара като цяло. Предлагането на субсидирани жилища би раздвижило предлагането на съществуващи имоти, които стоят празни в очакване на възстановяване на цените. Разбира се, инвеститори и спекуланти се надяват кризата да отмине за месеци и цените да се върнат мигновено до старите нива, което няма как да стане.

В момента броят на сделките е изключително малък по две причини - нежелание на продавачите да свалят цените и липса но купувачи при сегашните условия на предлаганите цени. Търсенето и предлагането рано или късно ще се срещнат, а подобен проект би помогнал за това. Раздвижването на пазара по този начин може да стане и при сравнително неголяма като обем намеса на държавата.

Хипотетичното строителство на 5 000 жилищни единици в София (2 и 3 стайни апартаменти) би струвало около 250-300 млн. лв., които не е нужно да бъдат финансирани изцяло от държавата (въпреки 7-те млрд. фискален резерв). При държавни гаранции за подобни проекти вероятно не малко банки биха участвали с ресурс, а и са възможни издаването на обезпечени с имуществото облигации.

При условие, че се намира целево финансиране и то ще бъде със сравнително ниска лихва поради гаранциите на държавата, лихвите по кредитирането на младите семейства за покупката на тези жилища могат да са нива от порядъка на 5-6%. В крайна сметка, дори държавата ще спечели от инвестицията в подобен проект, при положение, че сега голяма част от резерва носи доходност от под 1 на сто.

При финансиране от 25 000 евро на 6% лихва, месечната вноска за 25 г. период възлиза на около 160 евро. Същата калкулация за 32 000 евро показва вноска от под 210 евро. Тези стойности са близки до нормалните съотношения вноска/доход при следна заплата в София от 800-900 лв., респективно доход от 800-900 евро на семейство (четете - Каква ипотека може да си позволите?).

За да се избегнат злоупотреби от купувачите, разбира се, трябва да бъдат въведени множество ограничения като: придобитото жилище да не може да се продава или отдава под наем поне 10 години; таван на имотно състояние на младите семейства и техните роднини първа линия; при отказ от програмата участниците губят внесените суми (които ще са приблизително равни на наем на подобно жилище) и други.

Подобни проекти у нас най-вероятно ще срещнат отпор от редица браншови камари и политици съответно, но ако нашата държава иска да има бъдеще, трябва най-накрая да започне да се грижи за децата си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nikolay
# 0
20:02 | 14 February 2010
Dobra idea, obache ne znam zashto no vednaga edna alarma mi zvynna. Ako client na tezi zilishta shte byde dyrzavata kak mislite shte se osyshtesviava kachestven kontrol. Naj-veroiatno krainiat rezultat shte e zilishta s kachestvo na panelkite ot komunizma. ne blagodaria.
ссс
# 1
15:02 | 12 February 2010
Не знам дали ще се върнат младите от чужбина , обаче дано АНИ та и строители разберат, че няма да се върне онова печалбарство.Повече статии в този дух. Поздравления!
Смяхххх :))))
# 2
14:02 | 11 February 2010
Те неможаха да ги върнат по време на подема, че сега в кризата искат да ги връщат за да мизеруват тук. Смятате ли че на Запад няма да излязат от кризата преди нас ;-)
Реалист
# 3
11:02 | 11 February 2010
За съжаление подобна мярка няма как да се случи предвид висчкият хаос в държавата. Министрите мислят как да оправят икономиката, но не мислят как да спомагат за прираста. По бай Тошово време е имало клаузи които са отпаднали по отношение на социалната политика. Опрощаване на заем за сватба, намаляване сумите при теглен заем след раждане на второ или трето дете и други, които са помагали. Днес това е НЕВЪЗМОЖНО!
em
# 4
12:02 | 10 February 2010
Да много интересна статия и мога да кажа едно такова предложение ще се посрещне много добре от хората. За съжаление или на никой от горе не му се мисли по този въпрос или просто има много интереси които ще се засегнат при един такъв проектозакон.
Kpacu
# 5
11:02 | 10 February 2010
Това няма как да стане защото мутрите веднага ще бутнат един тлъст подкуп
Realist
# 6
10:02 | 10 February 2010
Какво общо има с децата подобна простотия ?!?!? На детето му е необходима детска градина училище и среда за живене нормална - кое от тези неща може да ми осигури подобна мярка ?!?! И защо ще се взимат от всички данъкоплатци средства за да се субсидират подобни безумни проекти ?!?! Кога държавата е била добър собственик и строител ?!?! Не и последните 20 години... А кой ще лапне парите от строежа и кой ще се облажи с подобни имоти е ясно - или батковци и братчеди или мангали социално слаби... Направете така че хората да получават нормални заплати и да могат да си позволят да гледат деца, а не да наливате още бетон в бетонната джунгла в която се е превърнала София !!!
collapse
# 7
15:02 | 9 February 2010
Много добро като идея, да се надяваме, че някой ще се замисли и ще я реализира... А и да не забравяме Пловдив - там също има достатъчно млади семейства, които да се възползват...
KRASEN
# 8
15:02 | 9 February 2010
MOITE UWAGENIQ KUM AWTORA NA TAZI STATIJA, RADWAM SE CHE NAJ NAKRAJA NJAKOJ SE OSMELI DA PUBLIKUWA PODOBNO NESHTO-------DURVAWATA PECHGELI KOGATO ZADURGA POTREBITELITE SI TOEST HORATA W NEJA----------LIHWATA TRJABWA DA BUDE NE 5-6 PROCENTA A 4-5 KAKTO E BILO PROI SOCGILFOND NAWREMETO --DA NE GOWORQ CHE TOGAWA LIHWATA E BILA TRI PROCENTA
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg