Недвижимите имоти - по-лоша инвестиционна алтернатива пред акциите

1134
Недвижимите имоти - по-лоша инвестиционна алтернатива пред акциите

Купуването на недвижим имот може и да не е по-добра инвестиционна алтернатива пред тази на покупка на акции или други финансови активи, сочат специалисти.

На недвижимите имоти трябва да се гледа като на място за живеене, а не като средство, което ще ви направи богати, освен ако не се инвестира във фондове за инвестиции в недвижими имоти.

По отношение на паричните потоци много често недвижимите имоти генерират за притежателите си отрицателни такива, като се вземат предвид разходите за данъци, лихви по ипотеки, поддръжка и др.

Отрицателните такива потоци обаче не са задължителни, ако е инвестирано в портфейл от недвижими имоти посредством купуването на акции на инвестиционни фондове.
Много често средствата, получавани от подобни фондове под формата на дивиденти генерират положителни парични потоци.

Значително по-големи са и разходите за държането на недвижимите имоти като инвестиционен актив пред тези в акции.

Годишните данъци върху имот са различни в зависимост от местонахождението му, но заедно със задължителната застраховка, която се изисква при ползването на ипотечен кредит, както и другите разходи по подръжка, сумарните разходи по даден имот могат да достигнат 3-5% годишно от стойността му.

За сравнение, разходите по инвестиране на средства в инвестиционните фондове са под 1%.

Най-големите разходи обаче връхлитат инвеститорите в недвижим имот при решение за продажбата на имота. Така например в САЩ разходите за имотните брокери възлизат на около 6% от стойността на имота, без да се включват тези за освежаване на имота, или комисионите и таксите на адвокатите.

Заедно с това, исторически погледнато в по-дългосрочен план, инвестициите в акции винаги са превишавали тези в недвижими имоти.

Инвестирането например в акции на големи и добре познати компании с многогодишна история като Pfizer и Altria са донесли доходност на инвеститорите в размер на 16 и 19.8% за последните 50 години.

С изключение на последните няколко години, когато имотите в САЩ отбелязваха силен ръст, доходността от инвестиции в недвижими имоти е била под посочените.

Индексът S&P National Home Price Index за периода 1987-2006 година се е повишавал едва с 5.6% годишно. Дори и при по-добре представящите се пазари в САЩ, постигнатата доходност за посочения 19-годишен период е била в размер на около 7% годишно.

С отчитането на инфлацията за посoчения период реалната доходност би възлязла на 4-5%, а с приспадането на разходите за „държането на тези активи” доходността би била минимална.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg