Недвижимите имоти в България и Румъния - алтернатива за инвестиции пред Полша

700

След значителните печалби, реализирани от инвестициите в недвижими имоти в Полша след присъединяването на страната към ЕС през 2004 година, България и Румъния са в центъра на инвеститорското внимание след присъединяването на двете страни към ЕС от началото на годината.

До този момент вече няколко големи международни компании са навлезли на пазарите в двете страни, закупувайки големи парцели или сгради, очаквайки значителен интерес от международните инвеститори през следващите години.

Възможностите за инвестиции в двете страни като алтернативна дестинация за инвестиции пред Полша, ще бъдат разгледани на симпозиума CEMP, който ще се проведе между 17 и 19 април в столицата на Полша - Варшава.

На форума ще бъдат разгледани и инвестиционните възможности в Русия и Украйна, два пазара които също набират скорост през последните години.

През 2006 година цените на жилищната собственост във Варшава и Краков се повишиха с 50%, като парцелите в двата водещи полски града поскъпнаха с по 100% средно.

През следващите няколко години Полша се очаква да получи 75 млрд. долара от европейските фондове, което бе и една от основните причини за поскъпването в цената на недвижимата собственост.

Полша бе посочена и като най-нагорещеното място за инвестиции в недвижими имоти през първото тримесечие на годината от специалистите, според публикувани данни на агенцията Assetz.

От агенцията заявяват, че се очаква ръстът в цените на недвижимите имоти в развиващите се страни членки на ЕС да продължи през тази година, като много е възможно Полша да регистрира най-голям ръст в цените.

Все още цените на недвижимите имоти в столицата на страната - Варшава остават сред най-ниските в Европа, като перспективите за ръст са добри, на фона на продължаващото силно търсене от населението на страната.

Следващи по ръст страни сред ЕС са България и Франция, където възвръщаемостта за първите три месеца възлиза на 50-60% на годишна база.

От агенцията предупреждават обаче, че възвръщаемостта от инвестиции в България остава "относително рискова", на фона на повишението на ръста в ипотечните кредити, повишили се до 6.75% от 6.5% и средното за страните от ЕС от едва 5%.

По-голямата част от ръста на цените на недвижимите имоти са били регистрирани в нагорещените туристически региони в страната ни, според Assetz, като този в столицата на страната ни е възлязъл на едва 9.8% през първите три месеца на годината.

Според агенцията обаче, в средносрочен аспект добри остават перспективите пред страната ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg