Недвижимите имоти във Великобритания с най-продължителен спад от 10 години насам

825
Недвижимите имоти във Великобритания с най-продължителен спад от 10 години насам

Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали спад за трети пореден месец през ноември, с което бележат най-лошото си и продължително представяне от близо 10 години насам. Това също така засили спекулациите, че Английската централна банка ще прибегне до понижение на нивата на лихвите.

Средната цена на недвижимите имоти в Обединеното кралство е спаднала с 1.1% през ноември до 194 895 паунда на месечна база, по данни на финансовата институция HBOS Plc. За последен път цените на имотите във Великобритания са търпели понижение за три поредни месеци през 1995 година.

Данните оказаха изключително неблагоприятно въздействие върху паунда, който се понижи до четиригодишен минимум спрямо еврото.

Това до голяма степен се предопредели и от смяната на позицията относно бъдещата политика към лихвите на АЦБ от страна на Barclays Capital. От там очакват понижението им, в сравнение с предходната им позиция за непромяна.

Британският паунд загуби близо 1% от стойността си до ниво от 72.33 пенса за едно евро днес, което е и най-ниската му стойност от май 2003 година насам. Така от началото на годината, паундът е загубил 7.1 спрямо еврото.

Паундът се понижи и до шест седмичен минимум спрямо долара, достигайки ниво от 2.0352 долара за един паунд.

Анализаторите остават най-раздалечени в очакванията си за решението на Централната банка от юли 2004 година насам. Според 24 от 61 анализатори, лихвите ще бъдат понижени, което е значително повишение на броя им в сравнение със 17 прогнозирали подобно действие на 30 ноември, показват данни на Bloomberg.

Дилемата за централната банка се изразява в това, че високите цени на петрола и останалите енергийни ресурси, както и поскъпването на останалите суровини подхранват инфлацията, и едно намаляване на лихвите може да доведе до допълнителен инфлационен натиск.

Анализатори от Morgan Stanley прогнозират, че цените на недвижимите имоти, които се утроиха за последното десетилетие могат да регистрират спад през следващата година от 10%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg