Негативният тренд на офис пазара в Европа може да се запази и догодина

591
Негативният тренд на офис пазара в Европа може да се запази и догодина

Пазарът на офиси в Европа изпитва най-тежките си моменти от пет години насам, сочи изследване, направено от консултантската агенция King Sturge. То е проведено в 45 водещи града в 28 европейски страни.

Нарастващото предлагане на офиси и забавяне на търсенето са основните черти на пазара в изследваните градове.

Тежката ситуация на финансовите пазари, затрудненият достъп да финансиране, както и непрекъснатото повишение на лихвите са част от причините, създаващи проблеми на пазара. Кризата ,обхванала недвижимите имоти в Европа, както и отлива на инвестиции, са други фактори, които натежават.

Най-тежка е ситуацията в сектора във Великобритания, където финансовата криза е с особено големи размери, а водещите банки прибягват до значителни съкращения на персонал, както и търсят начини за намаляване на разходите си.

Забавя се темпът на заемане на офиси, като в същото време се наблюдава и повишение на свободните площи. Все още не е налице значително намаляване на наемите за офиси във водещите европейски градове, а по-скоро забавяне на темпа им на ръст през последните месеци.

Пазарните наблюдатели от консултантската агенция обаче коментират, че през следващите дванадесет месеца можем да станем свидетели на спад в нивата на наемите, ако ситуацията се запази.

На новите проекти им е изключително трудно да намерят финансиране, като голяма част от тях отпадат, ако са в начална фаза на изграждане.

Към момента пазарът на имоти в Централна и Източна Европа се държи добре, подкрепян от продължаващото силно търсене на компании, желаещи да излязат на тези пазари. Особено с пълна сила важи това за офисите от най-висок клас, които се радват на значителен интерес.

И тук обаче се очаква известно забавяне на активността през следващите месеци, което да е отражение на глобалните тенденции в сектора.

Наемите в Турция продължават да се повишават, като активността по наемане на офиси се запазва висока в Загреб и Букурещ - два пазара, където не се наблюдава понижение на активността по наемане на офис площите.

Негативният тренд, като цяло, на пазара на офиси в Европа се очаква да се запази и през следващата година, като специалистите прогнозират, че промяна на тенденцията може да се случи едва през 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg