Нов ипотечен балон се заформя в Исландия

1418
Нов ипотечен балон се заформя в Исландия

Кризисната политика на исландското правителство създава нов имотен балон, само четири години след банковата криза, вкарала страната в най-лошата рецесия в историята й.

Цените на новите жилища в Исландия достигнаха рекордни стойности през миналото тримесечие, като са се повишили с 40.1% от последното тримесечие на 2010 година, сочат данни на националната статистика.

„Ако пазарът продължи да се развива без намеса, това ще доведе до имотен балон до две години“, прогнозира Асгеир Джонсън, икономист в Gamma, в интервю за финансовото издание Bloomberg.

Валутните ограничения, въведени през 2008 година и предназначени да предпазят Исландия от масирани капиталови загуби, са проводник до голяма степен на наблюдаваното поскъпване на имотите и на нагряване на икономиката.

Близо 8 милиарда исландски крони са държани от офшорни инвеститори в страната, без възможност да я напускат.

Предвид сигналите, дадени от правителството, че ще има рестрикции за износ на капитали до 2015 година, инвеститорите се насочват към малкото дългосрочни инвестиционни опции, каквито са имотите.

Банковият банкрут в Исландия през 2008 година вкара страната в рецесия, продължила до първата половина на 2010 година. Икономиката й се очаква да се възстанови с 3% през тази и с 3.9% през следващата година.

За сравнение икономиката на Еврозоната се очаква да се свие с 0.3% през тази и да отбележи ръст от 1% през следващата година.

Централната банка на Исландия повиши нивото на лихвите четири пъти от август, с което те станаха 5.5% на годишна база.

Финансовата институция сигнализира нуждата от още действия за ограничаване на паричното предлагане, предвид на високото ниво на инфлация, което е над таргета от 2.5% на годишна база.

Потребителските цени регистрираха ръст от 6.4% на годишна база през април.

По-високото ниво на инфлация внася допълнителни рискове за пазара на имоти, предвид на обвързаността на повечето ипотечни кредити с нея.

Дълговете на домакинствата са нараснали до 270% от разполагаемия доход през 2010 година. Това на фона на 217% предходната година и около 50% през 80-те години на миналия век.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Minja
# 0
06:06 | 18 June 2012
You've really helped me undreastnd the issues. Thanks.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg