Нова рецесия в САЩ до година?

1896
Нова рецесия в САЩ до година?

Щатските акции регистрираха ръст след коментарите на председателя на Фед за евентуални по-нататъшни стимули за щатската икономика, ако продължи с лошото си представяне.

При подобен сценарий резервът ще продължи да изкупува обратно щатски държавни ценни книжа, за да запази нивото на лихвите ниски, в усилията си да стимулира икономиката.

До този момент обаче, действията на правителството са имали много в по-голяма степен въздействие върху цените на активите, отколкото върху реалната икономика, коментира Гари Шилинг, президент на A. Gary Shilling & Co. и автор на книгата „Години на деливъридж" в интервю за Bloomberg.

Щатската икономика отбеляза ръст от едва 1.9% през първото тримесечие на годината. Като цяло за настоящата година прогнозите на Фед са за ръст на икономиката в диапазона между 2.7 и 2.9%, което е по-ниско от прогнозата за ръст от над 3%, направен през април.

Според Шилинг, нова рецесия в САЩ е напълно възможна, независимо от действията които ще предприеме резерва.

Ръстът на световната икономика проявява ясни признаци на забавяне, което допълнително създава предпоставки за нова рецесия във водещата световна икономика, коментира специалистът.

Когато има забавяне на ръста пък, не коства много, за да се премине в негативната територия на рецесията, допълва той.

Това което може да инициира нова рецесия в САЩ е пазарът на недвижимите имоти, клас активи, върху който Фед не успява да повлияе.

По принцип Шилинг е известен сред инвеститорите със своите негативни настроения, но бе един от малкото правилно прогнозирали опасността за икономиката от ипотечния пазар, което до голяма степен предопредели рецесията.

Проблемът на пазара на имоти в САЩ са наличните запаси. Според изследванията на компанията му, на пазара в момента се предлагат между 2 и 2.5 млн. жилища, като ще са необходими 4-5 години за да се редуцират тези запаси.

Цените на имотите в САЩ, според него, ще поевтинеят с нови 20%, а процентът на лошите ипотеки ще се повиши от 23 до 40%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg