Нови 106 хил. кв. м офис площи в София

1553
Нови 106 хил. кв. м офис площи в София

Възходящата тенденция при предлагането на нови офис площи в София и Варна продължи и през първата половина и ще се запази през останалите месеци до края на 2010 г., сочи доклад на международната консултантска компания Colliers International.

С появилите се на пазара през първото полугодие нови 106 хил. кв.м, модерните офис площи в София достигнаха 1.168 млн. кв.м.

От тях 21% са в широк център, а 64% - в периферията на града. Повечето нови офиси са в Европейски търговски ентър, сградите на Бизнес Център Доверие, централния офис на банка ДСК и Бизнес Център Кристал, които прибавиха общо 66 500 кв.м към офис пазара в столицата.

През същия период новите площи във Варна отбелязаха умерен ръст от 5% и достигнаха близо 177 600 кв.м. От тях периферните райони заемат 45%, а сградите в центъра и широкия център възлизат съответно на 26% и 29%.

Проектите в строеж в София спаднаха на 668 300 кв.м към края на юни 2010 г., което е най-ниската стойност от 2007 г. насам. Общите офис площи в процес на изграждане във Варна са 77 300 кв.м и повече от половината от тях ще бъдат завършени до края на годината.

Свободните площи през първите шест месеца на 2010 г. в София и Варна се увеличават, сочат данните на Colliers, и ще нарастват допълнително с въвеждането в експлоатация на новите офиси до края на 2010 г.

Към края на юни незаетите площи са предимно сгради клас А (което доказва, че пазарът остава ценово чувствителен) и се намират в периферията на двата града. В София свободните офиси достигнаха 245 000 кв.м или 21% от общия обем, а във Варна - 27%.

В столицата от началото на 2008 г. офертните наемни нива са паднали с близо 25% поради голямото предлагане и по-слабото търсене. През първата половина на 2010 г. средният спад в центъра на Варна е 15%, а в широк център - 22%. Възможността за договаряне на по-благоприятни условия за наеми остава и ще бъде основна движеща сила при наемателите.

Общата площ на усвоените през първата половина на годината офиси в София е 50 300 кв.м - сравнително висока стойност, дължаща се основно на преместването на Vivacom в Европейски Търговски Център и на новата корпоративна сграда на Банка ДСК.

Варна отчете сравнително повишаване на търсенето, като общата площ на усвоените през първата половина на 2010 г. офиси достигна 4 400 кв.м - съществен ръст спрямо предходния период. Тази тенденция се дължи отчасти на изтичането на договорите на някои компании, което доведе до сключването на много нови сделки.

Най-активните компании в търсенето остават основно телеком, аутсросинг и IT индустрията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg