Нови реалности на пазара на имоти

2388
Нови реалности на пазара на имоти

Цените на имотите в страната започнаха да се стабилизират. И докато все повече от специалистите смятат, че едва ли ще видим още значителни понижения, не са много и тези, които очакват начало на възходящ тренд.

Всъщност по време на форума „Шумът на парите" специалисти от банковите институции се обединиха около мнението, че моментът е подходящ за покупка на имоти от хора, които желаят да ги ползват за живеене и не толкова с инвестиционна цел.

Според тях едва ли в близките години, тази стабилност, която се наблюдава в момента, ще прерасне в ръст.

Поскъпването от 2006-2007 година всички пазарни участници вече определят като нелогично и преекспонирано и всички изразяват мнение, че подобен бум няма да се повтори.

Основна спирачка ръста на пред недвижимите имоти са разполагаемите резерви от свободни жилища, както и значителният обем, който ще излезе на пазара през тази и следващата година от сгради, чието строителство е започнало преди началото на кризата - през 2008-ма година.

Голяма част от тези проекти са били замразени през последните една-две години и се наблюдава известно раздвижване през тази година.

Банките в същото време „започват да развързват кесиите си", след като бяха свели жилищното кредитиране до минимум през последните две години. Огромните акумулирани средства, които набраха през последните две години от населението при относително висока цена (високи нива на лихвите по депозитите), ги притискат да започнат да дават кредити.

Естествено те ще правят това по много по-разумен начин и в условията на нова среда в сегмента, която се отличава със значително по-завишени условия от това, което бяхме свикнали да наблюдаваме преди четири-пет години.

На пазара ще му е необходимо време да се освободи от натрупаните запаси от непродадени жилища, време, в което може да има още лек низходящ натиск върху цените на имотите, или поне няма да станем свидетели на повишение. Това време според експертите може да е няколко години, което означава, че предстои пазарът на „купувачи" да продължава да доминира поне за този период. Ето и някои отличителни черти от новите реалности на пазара:

1. Нови реалности при банковото кредитиране

Времето за финансиране на до 100% от покупката е вече в историята. Банките изискват и ще продължат да изискват една значителна сума самоучастие, което да им гарантира сериозно отношение от страна на длъжника и намаляване на вероятността от неизплащане.

Напълно е възможно с изострянето на конкуренцията на финансовите институции за раздаване на ипотечни кредити на най-платежоспособните клиенти, процентът на самоучастие да намалява от 30-40% до около 20%.

Основната функция на банките е да кредитират и те не искат да стават собственици на имоти. В условията на непрестанно увеличаване на лошите кредити, търсенето на стабилни кредитополучатели е основен приоритет. В тази насока хората с най-високи доходи и ниска степен на задлъжнялост ще са основна цел за финансовите институции.

2. Нова промяна в търсените локации в столицата

Топ-локациите отпреди четири-пет години може да се окажат не толкова актуални. В условията на силно конкурентно предлагане и значителна промяна в транспортната карта на столицата, излизат на преден план нови дестинации и.

В същото време ценовата ориентация на купувачите също до голяма степен предопределя интереса към квартали с добра транспортна осигуреност, където цените на имотите в много по-голяма степен се доближават до средните.

3. Кредитен рейтинг

По-лесно отвсякога е да бъдете проверен с какви кредити разполагате. Така че въпроса с личния кредитен рейтинг става и ще продължи да става все по-актуален.

Не е далеч времето, когато неплащането на сметки за телефон, ток или по кредитни карти ще излиза директно при справка на вашите лични данни. Така лесно можете да попаднете в негативен списък на хората, на които ще бъде отказан кредит, защото са с лоши кредитни резултати.

4. Решението за покупка ще става все по-рационално

До скоро купуването на имот често ставаше реалност след емоционално решение. Бъдещите купувачи на имоти стават все по-рационални, предвид осъзнаване на тежестта на един кредит и опасенията от това дали ще могат да се справят финансово.

Нивата на наемите са фактор, който се и ще се разгледа много сериозно от потенциалните купувачи при сравняване на финансовите изгоди от това дали да се купи имот или да се живее под наем.

Ниските нива на наемите в следствие на кризата и запасите от свободни апартаменти се явяват на този етап сериозна спирачка при решението за покупка на имот с финансова обвързаност в следващите 20-25 години.

До момента, в който доходността от наемите не се повиши значително от настоящите 4-4.5%, за да провокира и инвестиционно търсене на имоти, както и нивата на наемите не изпреварят значително месечната вноска за покупка на имот със същите качества, голяма част от потенциалните купувачи могат и да се отказват от покупка.

В противовес на това стои инфлацията. Тя е новата реалност, която всички усещаме с пълна сила. Високото ниво на инфлация се очаква да се задържи и да продължи да мъчи потребителите през тази и най-малко следващата година.

Когато към това прибавим перспективите за задържане на лихвите по кредитите, вследствие на силната конкуренция между банките, то покупката на недвижим имот с цел предпазване на спестяванията може да стимулира купувачите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Catalina
# 0
03:07 | 26 July 2012
I can't believe you're not playing with me--that was so hpelufl.
Поне още 50% спад на цените на недвижими имоти ще има в следващата година-две :-)
# 1
08:05 | 20 May 2011
до тогава се предвижда спад и в цените на погребалните услуги , демек може да не устискаш и да посегнеш към китката ;) -------- снощи говореха по ТВ за имоти,но не за намаление а за УВЕЛИЧЕНИЕ , та .дано паднат цените на гореописаните услуги,щото и тях не можеш да платиш
:-)
# 2
18:05 | 19 May 2011
Поне още 50% спад на цените на недвижими имоти ще има в следващата година-две :-)
работата е ясна
# 3
14:05 | 19 May 2011
инфлацията ще направи невъзможно закупуването на собствено жилище догодина, наемът си е наем , т.е. временно решение а и хазяите страдат от инфлацията-наемите ще се вдигат .Колкото до т.н. голям избор на жилище под наем - след две-три премествания и свързаните с това неудобства-трошете на мебели,честа смяна на детски градини,училища,лични лекари.......все неудобства които не се калкулират предварително - всичко това сериозно ще мотивира покупките на собствено жилище-спокойствието няма цена !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg