Очаква се Черна гора да повтори успеха на България по ръст на цените на имотите

752
 Очаква се Черна гора да повтори успеха на България по ръст на цените на имотите

Пазарът на недвижими имоти в Черна Гора е регистрирал значителен ръст през последните две години от обявяването на независимостта на страната, сочи изследване на водещата агенция за недвижими имоти - Knight Frank.

Със средно повишение от 20% на година, очаква се страната да повтори успеха на България по повишение на цените през последните няколко години, коментират още от агенцията.

Сред основните причини за това се сочат нарастващият интерес на чуждестранните инвеститори към пазара на имоти в страната, както и високата доходност, която инвеститорите могат да получат от отдаването им под наем.

В някои райони на страната, като например столицата Подгорица, доходността от наеми за инвеститорите достига дори над 24%, което е едно значително по размер ниво.

Страната стана независима през май 2006 година след проведен референдум, който доведе до отделянето й от Сърбия.

Оттогава насам се наблюдава засилен инвеститорски интерес към пазара й на имоти, към който първоначално се насочиха по-спекулативно настроените инвеститори, поради високия риск с който се свързваше "младата страна".

Високото ниво на възвръщаемост обаче, се очаква да продължи да привлича все повече инвестиции, които да продължават да оказват възходящ натиск върху цените на недвижимите имоти в относително малката страна.

На фона на бурния ръст на цените на недвижимите имоти у нас през последните няколко години, някои пазарни специалисти вече изразяват притеснения от балонизирането му и предричат драстично забавяне на ръста на цените на имотите.

Страната ни бе тази с най-повишаващите се цени на имотите през изминалата година, с ръст от над 30%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg