Очаква се забавяне на ръста в сектора на недвижимите имоти в Индия през тази година

731
Очаква се забавяне на ръста в сектора на недвижимите имоти в Индия през тази година

Акциите на най-голямата компания за недвижими имоти, търгувани на индийската фондова борса - Unitech Ltd., са отбелязали повишение от 26,869% за последните три години, а тези на конкурентната й компания Anant Raj Industries Ltd. дори с повече, поскъпвайки с 39,548%.

Книжата и на двете компании обаче, са отбелязали понижение над 5% от пиковите си през ноември и декември, като анализаторите очакват спадът им да се задълбочи на фона на най-високото ниво на лихвите в страната от четири години насам, сочат данни на информационната агенция Bloomberg.

Значителното повишение в цените на акциите на компаниите от сектора за недвижими имоти, търгувани на борсата в страната, стана реалност на фона на голямото поскъпване в цените на този вид собственост през последните години, довело цените в столицата Бомбай до нива близки до тези в Манхатън.

Средната цена на имотите в Индия се е повишила три пъти през последните три години, в резултат на бурния ръст на индийската икономика и значителните инвестиции, правени от чуждестранни компании за изнасяне на производството си към страната.

В големите градове на Индия средната цена на жилищата е регистрирала повишение между 50 и 100% за изминалата година, сочат данни на международната агенция за недвижими имоти CB Richard Ellis.

Това кара много от пазарните наблюдатели да говорят за "балонизиране на цените на недвижимите имоти" и някои дори да очакват "спукване на балона".

За изминалата година шест компании за недвижими имоти са били сред 10-те най-поскъпващи в индийския индекс BSE-500. От тях три са се понижили и са сред 10-те най-зле представящи се компании от началото на годината, а една е сред 10-те най-повишаващи се от началото на 2007-а.

Акциите на Mahindra Gesco, която е сред първите строящи индустриален парк в Южна Индия, са се понижили с 22% през тази година, след като поскъпнаха с 121% през изминалата година, а тези на Parsvnath Developers са загубили 21% след ръста им от 163% миналата година.

Книжата на Unitech са се понижили с 13% от пика си на 23 ноември.

Компаниите в сектора са сред тези с най-високо съотношение цена-печалба. Съотношението цена-очаквана за тази година печалба на най-голямата компания Unitech възлиза на 31 на фона на средното съотношение от 21 за 500-те компании от индийския индекс.

Допълнително ръстът в цените на жилищата в бързоразвиващата се индийска икономика се е предопределил и от ръста на доходите и улеснения достъп до финансиране. Средната работна заплата в страната през изминалата година се е повишила с 13.8%, което бе и най-големият ръст в азиатския регион.

Очаква се възнаграждението на работещите в страната да регистрира повишение от нови 15% през настоящата година.

Силно повишение се наблюдава и в цените на офис-площите в страната. Към момента те са третите най-скъпи в Азия, отстъпвайки единствено на цените в Хонг Конг и Токио. Наема на кв. метър за офис в Бомбай възлиза на $88.2 в сравнение с $97 за Токио и $141 за Хонг Конг.

В усилията си за "охлаждане" на пазара централната банка на страната повиши равнището на лихвите на 31 януари за пети път през последната една година, отвеждайки ги при ниво от 7.5% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg