Офис пазарът в Москва се развива стабилно

647
Офис пазарът в Москва се развива стабилно

Офис пазарът в Москва е нараснал с 770 000 кв. м. през първото полугодие на годината. Само 11% от новото пространство обаче са офиси от най-висок клас, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти CB Richard Ellis.

Отлагането на обявени за изпълнение проекти са представлявали 47% от общите такива. Според анализаторите това е напълно нормално, като традиционно в руската столица този процент варира между 40 и 60.

Тенденцията се запазва и при това, по-голямата част от изнесените на пазара офис площи да са реконструирани стари такива.

Офисите извън централните части са представлявали 48% от общите, сочат още публикуваните данни.

Не е изненадващо, че по-голямата част от дадено пространство е съсредоточена в северозападните и югозападни части на града (19% и 18% съответно), както развитието на тези райони е изключително активно в последно време.

В Москва офис пазарът през първите шест месеца се характеризира с изключително силно търсене. През първото тримесечие станахме свидетели на отдаването на 450 000 кв. м. офис площи.

Още по-активно обаче е било второто тримесечие на годината, когато са били дадени под наем над 600 000 кв. м. офиси.

Така като цяло над 1 млн. кв. м. са били отдадени под наем през първото полугодие на на годината. Като се има предвид, че 2-рата половина на годината обикновено е по-активна по отношение на бизнес процесите, може да се прогнозира, че за годината ще бъдат дадени под наем над 2 млн. кв. м. офиси, според специалистите.

Макар че най-голям дял (80%) от продажбите на офиси са били свързани с цели сгради, сделки са били сключвани и за отдаването под наем само на етажи.

Продажните цени са се увеличили значително, като кв. м. е вървял на цени между 16 и 20 000 долара. Извън централните части и бизнес районите цените са били значително по-ниски – между 5 и 10 хил. долара за кв. м.

Друга качествена промяна на пазара представлява намаляването на продажбата на офиси с разсрочено плащане още при направата на плановете. Това се предопределя от увереността на строителните предприемачи, че ще намерят купувачи на качествените проекти след тяхното приключване, когато цената е значително по-висока.

В края на първото полугодие нивото на свободните офиси е било при 7.8%. При офисите от най-висок клас този процент е бил от порядъка на 6.5%, докато при тези от клас В – 8%.
Нивата на наемите за кв. м. от клас А в добрите локации възлизат на около 140 долара на месец, докато при тези от клас В на около 70 долара на месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...