Офис пазарът в Москва се развива стабилно

633
Офис пазарът в Москва се развива стабилно

Офис пазарът в Москва е нараснал с 770 000 кв. м. през първото полугодие на годината. Само 11% от новото пространство обаче са офиси от най-висок клас, сочи изследване на агенцията за недвижими имоти CB Richard Ellis.

Отлагането на обявени за изпълнение проекти са представлявали 47% от общите такива. Според анализаторите това е напълно нормално, като традиционно в руската столица този процент варира между 40 и 60.

Тенденцията се запазва и при това, по-голямата част от изнесените на пазара офис площи да са реконструирани стари такива.

Офисите извън централните части са представлявали 48% от общите, сочат още публикуваните данни.

Не е изненадващо, че по-голямата част от дадено пространство е съсредоточена в северозападните и югозападни части на града (19% и 18% съответно), както развитието на тези райони е изключително активно в последно време.

В Москва офис пазарът през първите шест месеца се характеризира с изключително силно търсене. През първото тримесечие станахме свидетели на отдаването на 450 000 кв. м. офис площи.

Още по-активно обаче е било второто тримесечие на годината, когато са били дадени под наем над 600 000 кв. м. офиси.

Така като цяло над 1 млн. кв. м. са били отдадени под наем през първото полугодие на на годината. Като се има предвид, че 2-рата половина на годината обикновено е по-активна по отношение на бизнес процесите, може да се прогнозира, че за годината ще бъдат дадени под наем над 2 млн. кв. м. офиси, според специалистите.

Макар че най-голям дял (80%) от продажбите на офиси са били свързани с цели сгради, сделки са били сключвани и за отдаването под наем само на етажи.

Продажните цени са се увеличили значително, като кв. м. е вървял на цени между 16 и 20 000 долара. Извън централните части и бизнес районите цените са били значително по-ниски – между 5 и 10 хил. долара за кв. м.

Друга качествена промяна на пазара представлява намаляването на продажбата на офиси с разсрочено плащане още при направата на плановете. Това се предопределя от увереността на строителните предприемачи, че ще намерят купувачи на качествените проекти след тяхното приключване, когато цената е значително по-висока.

В края на първото полугодие нивото на свободните офиси е било при 7.8%. При офисите от най-висок клас този процент е бил от порядъка на 6.5%, докато при тези от клас В – 8%.
Нивата на наемите за кв. м. от клас А в добрите локации възлизат на около 140 долара на месец, докато при тези от клас В на около 70 долара на месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg