Офис-площите от клас А в Букурещ се очаква да нараснат до 1 млн. кв.м.

567
Офис-площите от клас А в Букурещ се очаква да нараснат до 1 млн. кв.м.

Столицата на Румъния, Букурещ има потенциал за нарастване на офис-площите от клас А до 1 млн. кв. метра в следващите няколко години, сочи доклад на имотната агенция Jones Lang LaSalle.

Проучване на имотната агенция сочи още, че до 2009 година търговските площи в Букурещ се очаква да нараснат близо четири пъти до 600 000 кв. м., като ще бъдат открити десет нови МОЛ-а, четири търговски парка и голям брой нови хипермаркети.

В резултат на прогнозираното увеличение на броя на работещите, особено в сектора на финансовите услуги и бизнес сектора, се очаква търсенето на офис-площи да се запази на високи нива до края на десетилетието.

Изнасянето на бизнеса на редица големи европейски компании към страната след влизането й в ЕС е друг фактор, който ще поддържа интереса към офис-площите в столицата Букурещ.

Към края на миналата година, общият размер на офис-площите в страната е бил 820 000 кв. м., от които около 35% са били офис-площи от клас А.

Прогнозите на специалистите са, че офис-площите ще нарастват с около 200 000 кв. метра на година.

На фона на силното търсене на офиси от по-висок клас, предлагането им не е особено адекватно и не успява да отговори на растящия интерес.

Запасите от такива площи в Букурещ са едни от най-ниските сред европейските столици, като се движат в диапазона между 2% и 5% през последната година.

В същото време големите компании запазват офиси в новостроящи се бизнесцентрове още във фазата на тяхното изграждане, като между 12% и 15% от тези, които са в процес на изграждане, са вече запазени от местни и международни компании.

По-голямата част от офис-центровете, които ще бъдат изградени в Букурещ през тази година са в северната част на града, най-големите от които са проектите - S.Park, Victoria Park, Baneasa Business and Technology Park и North Gate.

В резултат на пускането на тези проекти се очаква да се увеличат запасите на офис-площи с около 100 000 кв. м. през тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg