Офисите от клас А в София и Букурещ с най-висока доходност сред столиците на ЕС

864
Офисите от клас А в София и Букурещ с най-висока доходност сред столиците на ЕС

Възвръщаемостта на инвестициите в офиси на страните от ЕС е продължила да се повишава през първото тримесечие на годината, като тя е нараснала с 14 базисни пункта, до ниво от 5.28% на годишна база.

Най-висока възвръщаемост от инвестиции в офиси от най-висок клас е регистрирана в столиците на България и Румъния в размер на 7%, сред страните членки на съюза, сочи доклад на CB Richard Ellis за състоянието на сегмента през първото тримесечие.

По-висока доходност извън границите на съюза са регистрирали инвестициите в офиси в градове, като Санкт Петербург и Белград в размер на 9% на годишна база. В Москва възвръщаемостта е възлизала на 7.5%.

У нас нивата на наемите на офиси от клас А в столицата ни се изчисляват средно на 18.25 евро на месец, или 219 евро на година, като те са по-високи от тези в европейски градове, като Марсилия с годишен наем от 215 евро и Братислава с 216 евро.

Най-ниско е нивото на наемите на година в Белфаст, където възлизат на 196 евро за кв. м. Най-високите наеми продължават да се плащат за луксозните офиси в лондонския Уест Енд в размер на 1623 евро на година.

Пазарът на офиси от най-висок клас в европейските страни е отбелязал значително забавяне през първото тримесечие на годината в резултат на влошаване на състоянието на сектора в световен мащаб и кризата на капиталовите пазари.

Активността по отдаването под наем на офиси се е понижила значително през първото тримесечие в 15-те основни европейски пазари, като отдадени са били 2 млн. кв. м офиси от клас А, което е с 12% по-малко, в сравнение с първото тримесечие на изминалата година.

Спад на търсенето в резултат на проблемите на финансовия сектор е отбелязан на ключови пазари, като Лондон, Брюксел и Дъблин.

Наемите все още бележат повишение на водещите пазари, но се наблюдава значително забавяне на ръста им.

Индексът на CB Richard Ellis EU-27 Rent Index, следящ изменението на наемите в страните от ЕС, се е повишил с 1.9% през първото тримесечие на тримесечна база, като повишението на годишна база възлиза на 9.3%.

Изключително разнообразно се представят офис пазарите на различните страни, от ръст от 1.25% на тримесечна база в Мадрид, до понижение с 8% в лондонското Сити.

Индексът на CB Richard Ellis, следящ обема на свободните офис площи в страните от ЕС, се е понижил едва с 5 базисни пункта на тримесечна база, до ниво от 6.76%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg