Офисите в Москва с най-голям ръст на наемите в света от 95%

1104
Офисите в Москва с най-голям ръст на наемите в света от 95%

Изследването на консултантската компания DTZ относно разходите за офиси сочи значителното им повишение сред страните от Централна и Източна Европа.

Силният интерес към стартиране на бизнес в Русия от големи международни компании е довело до това в Москва наемите на офиси да са регистрирали най-голямо повишение в света в размер на 95%.

На следващите места в класацията се нареждат още Сингапур с 93% и Дубай със 74%. Спад са отбелязали разходите за офиси в Лисабон с 24% и Атланта с 20%.

Проучването на консултантската агенция е направено въз основа на проучване на разходите за офиси в 137 бизнес квартала в 49 страни по свата.

То стига до следните изводи. Докато най-скъпите десет града по наеми на офиси са разположени в дестинации, като Мумбай и Дубай, то тези с най-високи разходи за човек от персонала са концентрирани в големите метрополиси от Западна Европа.

Това до голяма степен се предопределя и от значителното поскъпване на еврото спрямо долара и останалите основни валути, както и по-големите разходи, правени в западноевропейските компании.

Значително въздейства и средният размер на офис площ, падаща се на човек от компаниите в различните региони.

Най-голяма разполагаема площ се пада на работещите в офиси в САЩ и Канада, или средно по 21.7 кв. м на работещ. В централна и Източна Европа например то е едва 11.9 кв. м, а в страните от Западна Европа и Азия около 14.9 кв. м.

За да стартирате бизнес в квартала Уест Енд в Лондон, ще е необходимо да си намерите офис, което не е никак лесно и евтино. Нивата на офисите там са най-високи в света, като възлизат средно на 2 200 евро за кв. м, сочи последно изследване на консултантската агенция DTZ.

Лондонският Уест Енд обаче се отличава и с най-високи разходи на работно място в света, или по 20 314 евро на човек на година, без да се включват разходите за заплати, сочи още проучването.

Само Хонг Конг успява да се промъкне в челото на класацията между лондонските дестинации с разходи за офис за работно място в размер на 17 954 евро, което го поставя на втора позиция в класацията.

В сравнение с посочените цени, столицата на Чехия – Прага например, е направо евтино място с разходи, заделяни за офис на човек, в размер на около 3 400 евро. В миналогодишната класация по този показател Прага е заемала 108-а позиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg