Офисите в София поскъпват с 5.6% за първото тримесечие, до 19 евро за кв. м

831
Офисите в София поскъпват с 5.6% за първото тримесечие, до 19 евро за кв. м

Ускореният ръст на икономиките на страните от Централна и Източна Европа продължава да оказва благоприятно въздействие и върху пазара на недвижимите имоти в тези страни. Ръстът в сектора на недвижимите имоти в страните от ЦИЕ е продължил да изпреварва този на развитите европейски страни през първото тримесечие.

Особено ясно изразена е тази тенденция при офисите. Наемите на офисите от най-висок клас в столицата на страната ни - София са се повишили с 5.6% през първото тримесечие, до средно 19 евро за кв. м, според изследване на имотната агенция CB Richard Ellis.

За последните 12 месеца повишението в цените на наемите в София възлиза на 8.6%, сочи още направеното проучване.

В същото време доходността на инвестициите в офиси в София остава една от най-високите в Европа, като възлизайки на 7.9% на годишна база, отстъпва само на тази в столицата на Русия - Москва, където тя е 9.5%.

Повишението в наемите се предопределя от силното търсене на офиси от горен клас у нас, особено след присъединяването на страната ни към ЕС от началото на годината.

Отдадените под наем офиси през първите три месеца на годината в София са се повишили с 22% на тримесечна база, до най-високото историческо ниво, коментират от имотната агенция. Очакванията са, че през тази година отдадените под наем офиси ще преминат рекордното им от миналата година ниво в размер на 134 000 кв. м.

Нова тенденция се наблюдава в София на наемане на офиси още в процес на тяхното изграждане. Това се предопределя от липсата на значителни запаси от офиси от висок клас в столицата на страната ни. Свободните офиси са едва 5% от общото им ниво, което е наполовина, в сравнение с началото на миналата година.

През следващите шест месеца се очаква на пазара на офиси да бъдат предложени нови 102 000 кв. м, като търсенето се очаква да се запази на високо ниво.

Силно остава търсенето на офиси и в останалите части на Европа. През първото тримесечие индексът, следящ изменението на наемите CB Richard Ellis EU-15 Rent Index, е отбелязал повишение от 1.8% на тримесечна база, което бе девето поредно тримесечие на ръст.

На годишна база индексът се е повишил със 7.2%, което бе и най-голямото му повишение от края на 2001 година насам.

Липсата на достатъчно предлагане е довело до повишение на наемите на офисите в Лондон съответно с 5.1% и 7.3% за престижните квартали West End и City.

Повишение с 4.9% са отбелязали наемите в Париж, с 4.3% в Дъблин, с 4.1% в Стокхолм.

Най-голямо повишение обаче са отбелязали офисите в Москва и Осло, съответно от 13.3% и 5.6% на тримесечна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...