Оптимизмът на имотните пазари в Европа се завръща

1568
Оптимизмът на имотните пазари в Европа се завръща

Инвестициите в имоти в глобален мащаб ще надхвърлят 1 трилион долара за първи път от седем години, прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield.

Интересът към страната ни също се очаква да се повиши, според Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България.

В Европа се очаква растеж от 13 до 15% и по-висока активност на чуждестранните инвеститори.


Растежът в световен мащаб съществено ще се ускори в сравнение с миналата година  от 8.4% през 2013 г., в която инвестициите са възлезли на 977.7 милиарда долара.

Северна и Южна Америка се очаква отново да водят възстановяването с ръст от 19% спрямо 2013 г., следвани от Европа, където се очаква инвестициите да достигнат 231.5 милиарда долара при 203.1 милиарда през 2013 г.

„Гледаме все по-оптимистично на активността в Европа през 2014 г.“, коментира Ян Вилем Бастийн, директор „Инвестиции“ за Европа в Cushman & Wakefield.

Европейският пазар се разширява географски. Рисковите играчи ще проправят пътя към пренебрегваните доскоро страни в Южна и Източна Европа. Те ще търсят преди всичко висококачествени активи – сгради с висока заетост, отдадени на големи международни компании, разположени в големите градове.

„С отпускането на бюджетните ограничения и бавен, но все пак по-висок икономически растеж, добрите новини ще продължат да се разпространяват на наемните и инвестиционните пазари“, коментира Бастийн.

Международната активност вече расте във всички региони според Cushman & Wakefield. Делът на чуждите инвеститори надхвърля 12% в Северна и Южна Америка и Азия, но е над 40% в Европа, като се очаква да нарасне допълнително.

Според българската консултантска компания за имоти Forton тези фактори увеличават шансовете международните инвеститори да се завърнат в България.

„През 2013 г. местните играчи доминираха пазара при ограничен, макар и по-висок обем от 2012 г. Тази тенденция най-вероятно ще продължи в следващите месеци, но очаквам и чуждите инвеститори да се активизират през 2014 г.“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Имаме стабилизация и потенциален ръст на наемите в клас А офис сградите, водещи търговски центрове с топ международни марки и по-високо доверие на инвеститорите в глобален мащаб. Това са основанията да гледаме по-оптимистично към следващите няколко тримесечия. Още в първите дни на 2014 г. виждаме сигнали, че инвеститорите се активизират. Това е необичайно за началото на годината, но пък е в синхрон с очакванията ни за повече сделки в сравнение с 2013 г.“, допълва тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg