Пада средният лот при сделките с търговски площи в Европа

795
Пада средният лот при сделките с търговски площи в Европа

Средният лот на транзакция на търговски имоти в Европа е регистрирал понижение през първата половина на годината. Причината за това е кризата, която все още се вихри на пазара на недвижими имоти на стария континент и липсата на големи по размер сделки.

Понижението при лота е от 59% за първите шест месеца на годината до ниво от 18.4 млн. евро, в сравнение с 44.4 млн. евро през пика от 2007 година, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis.

Най-осезаемата тенденция за полугодието е драстичното намаление на размерът на най-големите сключвани сделки с търговски имоти.

В резултат на това, едва 9 транзакции са били на стойност от 200 млн. евро или повече, на фона на 115 сделки и оборот от над 51 млрд. евро през първото полугодие на 2007 година.

Малките транзакции на стойност под 50 млн. евро са били 48% от стойността на общия обем на сделките възлязъл на 4.2 млрд. евро за шестмесечието. За сравнение през 2007 година обемът на подобен род сделки е бил едва 25%.

Най-голяма транзакция за периода е прехвърлянето на по-голямата част от портфейла от търговски имоти на Dawnay Day за 669 млн. евро.

Във Великобритания понижението на обема на сделките е възлязло на 44% за полугодието от пика през 2007 година, като подобни спадове са били регистрирани и в повечето страни от Западна Европа.

Ограниченото кредитиране от страна на банките, които са все по-малко толерантни към риск, също до голяма степен е допринесло за ситуацията в сектора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg