Париж най-предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти, според специалистите

506
Париж най-предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти, според специалистите

Париж заема водещата позиция в класацията за най-добро място за инвестиции в сектора на недвижими имоти в Европа през тази година, изготвена от Urban Land Institute (ULI) и PricewaterhouseCoopers.

Класацията е изготвена въз основа на интервю с 400 ръководители на водещи европейски имотни агенции, за да се определи най-добрият европейски град за инвестиции в недвижими имоти. Там място заемат 27 големи европейски градове и столици, с изключение на София.

Столицата на Франция е заела първото място в класацията поради факта, че съчетава по-най-добрия начин двата водещи фактора за класиране на големите европейски градове -относително висока възвръщаемост и нисък риск на инвестицията.

Икономическата стабилност на Париж и постоянното му развитие, добрата инфраструктура, както и статута му на "прозорец към света", са другите фактори допринесли за заемането на челната позиция в класацията, коментират специалисти.

Париж е и от най-предпочитаните дестинации за закупуване на недвижима собственост, като 54% от участниците в анкетата препоръчват инвестиции в офис-сгради, 57% -в закупуване на търговска недвижима собственост и 41% - в закупуване на собственост в индустриалните зони.

Непосредствено след Париж ,на втора позиция, като най-привлекателна дестинация за инвестиции в недвижими имоти, се сочи столицата на Великобритания - Лондон.

Оптимизмът за продължаване на ръста в цените на имотите там се подхранва основно от ръста на доходите в европейския финансов център.

Тук 44% от анкетираните специалисти препоръчват инвестиции в офис-площи в Лондон, 41% -  в търговски площи и 59% - в индустриалните зони на града.

Третата позиция в класацията на градовете се заема от Стокхолм, който продължава успешно да се изкачва в класацията сред големите европейски градове.

Добрите перспективи се запазват и за пазара на недвижими имоти в Германия, като за пръв път в четиригодишната история на класацията, два немски града влизат в топ 10 на същата. Мюнхен се изкачва с 13 места в класацията, до четвъртата позиция, докато Хамбург се изкачва с пет места, до девета пазиция.

Пета позиция се заема от Лион, като вторият най-голям френски град се сочи като по-евтина алтернатива за инвеститорите, сравнение с Париж. В класацията следващите места се заемат от Мадрид, Барселона, Хамбург, Истанбул и Москва.

По отношение на перспективи за развитие, проучването поставя Истанбул най-напред в класацията.

Като цяло, тенденциите на развитие на сектора се считат за благоприятни от имотните агенции, като доклада сочи, че броят на купувачите е бил два пъти по-голям от този на продавачите.

Въпреки притесненията на голяма част от инвеститорите, че цените на имотите са регистрирали значителен ръст, специалистите прогнозират, че тази тенденция ще се запази и едва ли на този етап ще станем свидетели на силно поевтиняване, или че поскъпването е било "ирационално".

Доклада сочи още, че търсенето на по-висока доходност от инвеститорите води до все по-честото инвестиране в така наречените "алтернативни недвижими имоти", като бензиностанции, студентски общежития, паркинги и др.

Търговските центрове и през тази година се очаква да носят на инвеститорите най-висока доходност, следвани от хотелите, офис-центровете и др.

В заключение докладът сочи, че недвижимата собственост се възприема все по-сериозно, като инвестиционна алтернатива, като през изминалата година директно е била закупена такава на стойност около 600 млрд. долара, като вече инвеститорите се оглеждат сериозно за покупки и извън границите на собствените си държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg