Пазарът на недвижими имоти - арена на противоположности

3227
Пазарът на недвижими имоти - арена на противоположности

© profit.bg

Свидетели сме на запазваща се тенденция през последните 3-4 тримесечия за минимални отклонения на средните цени на жилища на територията на страната, което показва, че пазарът все още търси най-ниските си стойности, се казва в анализ на Явлена за полугодието на 2012 година.

Същевременно успокоението на спада на цените е добра новина, като според агенцията до края на 2012-а тази тенденция ще се запази и вероятно ще се прехвърли в следващата година, при условие, че няма сериозни сътресения в европейското икономическо пространство.

Според вътрешните анализи на Явлена, през последните две тримесечия се наблюдава разширяване на пазарните диапазони при цените на жилищата за отделните квартали в областните градове. Този факт е обясним с обогатяващата се структура на предлагане (офертна цена, вид строителство, площ, вътрешна функционалност, довършителни работи, обзавеждане, цена, инфраструктура и т.н.), което пък се отразява впоследствие при структурата на търсенето (реализирана пазарна цена, функционалност, брой помещения, състояние, обзавеждане и т.н.).

От друга страна през 2012 търсенето в средния ценови сегмент се засили, за сметка на ниския сегмент, което също допринася за девиацията в ценовите диапазони. От Явлена очакват тенденцията да се запази и през следващата година, като нейната динамика ще се определя най-вече от видовете субекти, стоящи зад продаваните имоти – агенции за недвижими имоти, физически лица, частни съдебни изпълнители, финансови институции.

От изнесените по-горе данни е очевидно свиването на активността на пазара на недвижими имоти на територията на цялата страна, като то е по-голямо за областните градове, както за второто тримесечие, така и за полугодието като цяло. Негативната тенденция през второто тримесечие, заличи ръста от първото, който бе доста плах, но все пак положителен. Най-сериозен спад (над 20%) на броя покупко-продажби за последните три месеца бележат 12 областни града, сред които и София, като свиването на броя сделки няма аналог след 2008 година. Нивото на сделките за полугодието на 2012, може да се съотнесе към активността на пазара за първото полугодие на 2004 г.

Очакванията на Явлена са за запазване на тенденцията на спад на активността на пазара през следващите тримесечия, още повече, че третото тримесечие традиционно е слабо активно, заради отпуските и предстоящото начало на учебната година, а четвъртото не би могло да достигне нивата от миналата година, поради липса на каквито и да било социално-икономически предпоставки.

Като част от обема на пазара на недвижими имоти, данните за реализираните сделки с банково финансиране, запазват тенденцията за свиване на обема си, като размерът на спада е доста осезаем и достига до над 40% за някои областни градове. Тук тенденцията е към отказ от финансиране от страна на банкови институции или частично такова в размер около 40% от продажната цена (в зависимост от доходите на кредитоискателите), което невинаги е достатъчно като обем за купувачите.

Въпреки постоянната промяна на условията по ипотечни и потребителски кредити от банките към по-атрактивни условия, от агенцията очакват запазване на тенденцията, като се надяват свиването през следващите тримесечия да не достига такива големи размери, при непроменени други условия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg