Пазарът на недвижими имоти в Източна Европа се определя от специалисти като "балон"

1375
Пазарът на недвижими имоти в Източна Европа се определя от специалисти като

Цените на жилищата на "прегряващия" пазар в Европа започват да навлизат в низходящ тренд, коментират от имотната агенция Ambrose Evans-Pritchard. Стартирането на подобен тренд до голяма степен е подобен на този наблюдаван в САЩ.

В същото време от компанията коментират, че силния ръст на пазарите на недвижими имоти в страни, като България, Румъния, Хърватска и дори Русия е довел до неразумни високи нива на недвижимите имоти.

Забавянето на пазара на недвижима собственост в страните от "стария континент" до голяма степен се предопределя и от високите лихви в Еврозоната, които правят ипотечните заеми значително по-тежко бреме.

Спад се наблюдава на пазара на недвижими имоти в Ирландия през последните четири поредни месеца, като пазарите на прибалтийските републики все по-често се определят от специалистите, като "имотен балон".

През юни цените на недвижимите имоти в столицата на Латвия - Рига са се понижили с 3.5%, след като през май отбелязаха спад от 1%. Цените на апартаментите в "стария град" в Рига са достигнали нива по-високи от тези на апартаментите в Берлин, коментират анализатори.

В същото време анализаторите изразяват притеснения и от факта, че основната част от ипотечните заеми са в евро, швейцарски франкове и йени в търсенето на по-ниски лихви.

При евентуална рязка обезценка на латвийската национална валута обаче, това може да доведе до сериозни проблеми за пазара на недвижима собственост.

А такава опасност според специалистите съществува и тя се предопределя от рекордния дефицит по текущата сметка, възлизащ на 26% от БВП на страната.

Като подобна се определя ситуацията в страни като Румъния, България, Хърватска и дори Русия. От Danske Bank предупреждават, че пазара на недвижимите имоти в страните от Източна Европа е един "страшен балон" и наподобява обстановката в Азия точно преди кризата през 1997 година.

Анализатори коментират, че високото ниво на задлъжнялост на домакинствата в повечето от европейските пазари, може да ги направи изключително волатилни и зависими от монетарната политика.

Над 100% от БВП е нивото на задлъжнялост в страни като Ирландия, Великобритания, Испания, Холандия и Дания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg