Пазарът на недвижими имоти в Румъния губи конкурентни предимства пред този в България

1249

Пазарът на недвижими имоти в Румъния губи конкурентни предимства пред този в България, поради липсата на адекватно финансиране на инвестиционните проекти посредством фондовата борса, според финансовия директор на агенцията Willbrook Management International.

Страната ни все още е единствената сред страните от Централна и Източна Европа, където има възможност за финансиране на инвестиционни проекти в сектора на недвижимите имоти посредством борсата.

Правната рамка в Румъния все още не позволява подобни действия, което води до забавяне на изпълнението или финансирането на проекти, коментират специалисти.

Фондовият пазар в страната ни предоставя достъп на инвеститорите до инвестиционни фондове инвестиращи в недвижима собственост, като доходността е освободена от данъчно облагане и дава възможност на инвеститорите да се възползват от бурния ръст в сектора.

Възползвайки се от данъчните преференции се е повишил и броят на чуждестранните инвеститори с интерес към участие в подобни инвестиционни фондове, което води до повишаване на чуждестранните инвестиции в страната ни.

Въпреки негативната тенденция обаче, пазарът на недвижими имоти в Румъния продължава да расте със стабилни темпове, на фона на ръста на доходите на населението, както и продължаващото повишение на чуждестранния интерес към офис площите и търговските площи.

Като друго конкурентно предимство на пазара на недвижимите имоти у нас се сочат все още по-ниските цени в сравнение с Румъния, макар и да се отбелязва известно догонване.

Както в столицата на страната ни - София, така и в румънската столица цената на кв. м недвижимо имущество достига около 1000 евро на кв. м.

Сред страните от Централна и Източна Европа, Румъния е с най-голям дял на инвестициите в недвижими имоти, възлизащи на над 1.2 млрд. евро от общо 6 млрд. евро в региона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg