Печалбите на строителните компании достигат 35% от продажната цена на жилищата в Букурещ

544

Инвестирането в нови жилищни комплекси в Румъния носи на строителните предприемачи доходност от 35% при продажба след завършването на обектите, което е близо два пъти повече от доходността, която може да бъде постигната в повече от европейските страни, посочиха изнесени данни на агенцията ACT Media.

Изследване сочи, че най-голям дял в разходите за изграждане на жилищен проект е този за строителството, достигащ около 60% от финалната продажна цена за крайния потребител, като разходите за архитектурни планове са в размер на 3-4%, но могат и да достигнат 5-6%.

Инвестициите в по-малки проекти носят доходност в размер едва на 10-15%, като там разходите за закупуването на земята и по реализиране на проектите са със значително по-голямо тегло.

Големите проекти обаче, за изграждането на големи жилищни комплекси водят до значително по-голяма ефективност за инвеститорите, като те могат да донесат доход между 15 и 35% за предприемачите.

Ако доходността за предприемачите се понижи до 15%, това би означавало средна цена за квадратен метър жилищна площ в размер на 1 000 евро за Букурещ.

Така двустаен апартамент в столицата на страната в размер на 60 кв. м. би струвал на купувачите 60 000 евро, което е далеч по-приемливо въз основа на средните заплати в столицата. Към момента цената на подобен апартамент е в диапазона между 80 и 100 000 евро, в зависимост от местоположението му.

В международен план маржинът на печалбата на строителните предприемачи е в диапазона на 16 и 25%, въз основа на продажбена цена на жилищата, според специалисти в сектора.

И ако разходите за придобиването на земя в развитите страни възлизат между 25-30% от общите разходи за завършването на дадена жилищна сграда, то в Румъния съотношението им изостава значително и е в диапазона между 5 и 8%., което позволява на предприемачите да реализират значителна доходност.

Според специалисти в сектора намаляването на марджина на печалбата на строителните предприемачи ще стане едва тогава, когато конкуренцията в сектора се засили, а цените на жилищата се понижат, когато ефективността се повиши и намалеят разходите за труд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg