Перспективите за развитието на имотния сектор в България остават добри

686
Перспективите за развитието на имотния сектор в България остават добри

Въпреки че пазарът на недвижими имоти в България остава относително стабилен, кризата вече започва да се усеща и у нас, стана ясно днес от мненията на водещи специалисти в сектора в страната ни, изказани на конференцията Balkan Real Estate Conference - Bulgaria 2008, провеждаща се в столицата.

Инвестиционната активност в сектора започва леко да намалява, а банките, от своя страна, затегнаха условията си за отпускане на кредити.

Най-лошото обаче е, че все още никой не може да каже със сигурност дали кризата е достигнала своето дъно и дали ефектът й върху нашия пазар ще се задълбочи в следващите месеци.

Тази ситуация на международните пазари налага доста предпазливи действия от инвеститорите в страната в следващата година-две, и то не само за да се избегне забавянето на пазара, а да се търси максималната печалба именно от това положение.

Промени в сектора на недвижимите имоти вече са настъпили и това едва ли е изненада за някого. Качеството на самата сграда, използваните материали, както и цялостния изглед на околността ще се определящи за цената и възможността имотът да бъде продаден, заявиха още експертите.

В последните години се забелязва, че голяма част от българските строителни компании, развиващи дейност не само в жилищния сектор, започнаха да се съобразяват с този факт. Всичко това ще направи реализацията на даден проект по-бавна, но резултатът ще е много по-добър, а възможността за продажба много по-голяма.

Българският имотен пазар все още има потенциал и търсенето се запазва на високи нива. Проучванията показват, че около 15% от трудоспособното население има намерение да закупи жилище в следващите няколко години.

При сегашните затегнати условия за отпускане на жилищни кредити от страна на банките въпросът за цената на жилището стой на първо място. Данните показват, че най-много българи, купуващи своя първи дом, са на възраст между 18 и 35 години.

Най-голям интерес сънародниците ни проявяват към жилищата ново строителство. В последните месеци на тази година също така се забелязва, че се купуват все по-малки по площ жилища.

Перспективите пред пазара на имоти в България остават много добри. Във всеки един от сектори има много добри проекти, които предстои да бъдат реализирани, заявява Атанас Гаров от Colliers International.

Банковата ни система е стабилна и високите печалби, които бяха реализирани от компаниите в сектора, им дават възможност също да останат относително стабилни.

Голямо преимущество в нашата страна се оказа фактът, че почти 95% от жилищата са собственост на гражданите, което не позволи да се случи същата ситуация с обслужването на ипотечните кредити, като в някои западни страни и най-вече САЩ.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...