Песимизмът сред европейските инвеститори в имоти се задълбочава

670
Песимизмът сред европейските инвеститори в имоти се задълбочава

Песимизъм сред европейските инвеститори в недвижими имоти се е задълбочил в резултат на развихрилата се глобална финансова криза.

Индексът на инвестиционен климат, който се актуализира на всеки шест месеца, е паднал леко в Германия и Франция съответно до 68.1 пункта (есента на 2007 г.: 71.3) и 66.4 (69.3). В Англия е отчетено рязко понижение до 60.6 пункта (от 65.4 пункта).

Показателят се измерва от 0 до 100 пункта, като след 75 пункта инвестиционният климат става "благоприятен".

Спадът в индекса отразява влошаването на очакванията за развитието на недвижимите имоти, което се предопределя от цялостната икономическа ситуация, както и вероятността от по-бавното възстановяване от кризата.

Показателят, намалял в Германия с около 11 пункта до 67.4, е спаднал с над 17 точки във Франция.

Нещо повече, някои имотни инвеститори вярват, че най-лошото тепърва ще идва: около 44% от инвеститорите във Великобритания изразяват подобно мнение.

Значителна част от британските инвеститори (36%) очакват инвестиционния климат в сектора на офисите да се влошава през следващите 12 месеца, в сравнение с 28% от анкетираните, които очакват краткосрочно подобрение.

В контраст на това, настроението сред немските собственици и инвеститори е значително по-добро, като 43% от тях възнамеряват да инвестират в имоти.

Само 8% планират да намалят своите инвестиции през 2008 г. срещу съответно 24% и 45% във Великобритания и Франция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg