Планирането и повишаването на качеството критични за ваканционните имоти

816
Планирането и повишаването на качеството критични за ваканционните имоти

Пазарът на ваканционни имоти у нас е изправен пред редица предизвикателства. Около това становище се обединиха участниците в панела, посветен на този вид имоти, по време на имотното изложение BalREc.

Основните проблеми в сектора са свръхпредлагането и наличието на голям брой апартаменти, които очакват своите купувачи.

Ниското качество на строителството, неспазени обещания от предприемачите, изкуствено повишените цени са само част от проблемите, които доведоха до масиран отлив на британските и ирландски инвеститори, които през предходните няколко години бяха основни купувачи на ваканционни имоти.

Известен лъч в тунела е появата на нов тип купувачи - предимно рускоговорящи, които изместват западноевропейските такива.

Освен по Черноморието, затруднения има и в планинските ни курорти, където масираното строителство също среща известни затруднения при намиране на купувачи.

Като цяло кризата в сектора има и положителни аспекти, коментираха специалистите. Тя ще доведе до отлив на спекулативно настроените инвеститори и преминаването на сегмента на ново по-високо ниво, където внимание ще се отделя на качеството на строителство.

Специалистите се обединиха и около мнението, че вече не бива да се набляга на строителството на жилища от "ниския сегмент". Досега масова практика бе изграждането на малки жилища, влизащи в диапазона между 35 и 50 000 евро, които да привличат инвеститорите.

Повишаване на качеството на строителството, значително подобряване на планирането и маркетинга от страна на предприемачите са критични фактори за възстановяване на сектора и доверието към него.

Значителни усилия трябва да положи и държавата по отношение на развитието на туризма, както и конкретно местната власт в лицето на общините. Подобряване на инфраструктурата, изграждане на летища, реклама на родния туризъм на международните пазари и изложения са част от задължителните неща, които трябва да се направят.

Наличието на градоустройствени цялостни планове на общините преди стартирането на проекти от предприемачите е един стратегически подход, който би довел до избягване на грешките от престрояването на черноморските ни курорти.

Като нов феномен на пазара на ваканционни жилища се оформя "голф туризмът". Десетки проекти за голф-игрища са в процес на изграждане, като в България вече функционират две.

В крайна сметка бе обобщено, че страната ни разполага с изключителни исторически забележителности, разработването на които биха довели милиони туристи, при добра инфраструктура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg