По-малко оптимизъм и повече реализъм на кредитния пазар

1673
По-малко оптимизъм и повече реализъм на кредитния пазар

Месец октомври започна с очакваните промоционални оферти за ипотечните кредити. По-голямата част от тях бяха с отстъпки в таксите и комисионните, а по-малко с намаляване на лихвените нива. Стабилността, спокойствието и ръстът на пазара, характерни за цялото второ тримесечие на 2011-та година, постепенно отстъпиха на предпазливостта и реализма при клиентите, осъзнавайки, че кризата в Гърция и Италия могат да имат своето отражение върху бъдещите приходи на българските домакинства. Това повлия на пазара на ипотечно кредитиране в посока на намаление в средния размер на отпуснатите кредити. Активни на пазара останаха купувачите на по-класни жилища, при които и отстъпките са по-високи. Тези клиенти в повечето случаи имат достатъчна сума пари в брой, възползват се от изгодните оферти за кредитиране и решават конкретен жилищен проблем. Добрата новина е, че броят на сделките и исканията за ипотеки се запазва, което доказва, че несигурността не е преминала в опасения.

„Отчитаме намаление на броя клиенти в най-ниския ценови диапазон”, коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев. „Въпреки че евтините жилища все още заемат най-голям дял от пазара, тяхната абсолютна стойност постепенно пада. За тази група хора стабилността и добрата перспектива са от най-голямо значение, защото и най-слабото намаление или забавяне на възнагражденията ги изправя пред трудности да вържат семейния си бюджет. Все по-често клиентите ни искат, теглейки кредита, да си направят и застраховка живот с покритие на риск „безработица”. Това им дава повече сигурност и спокойствие, че ще се справят с погасяването на кредита и при евентуални проблеми с работа и доходите” – допълва Тошев.

Друга тенденция, която ясно се оформя, е че клиентите все по-внимателно проучват условията на финансовите институции, като се интересуват не само за текущите условия по кредитите, а за цялостната им политика през последните години. „Дори хората, които не използват посредничеството на кредитни консултанти, не вземат решение, преди да са посетили 4 - 5 банки и да са получили оферти от тях. Те знаят, че лихвата не е най-важният показател за предложението”, казва Тихомир Тошев. „Клиентите отново се интересуват от ГПР-то, което им показва цялостното оскъпяване на кредита. Това е положителен сигнал за пазара, тъй като за всички участници е добре пазарът да е добре информиран, потребителите да са знаещи и разумни, защото в перспектива това означава стабилен ипотечен пазар с по-малко лоши кредити”, допълва Тошев.

През октомври средният за страната размер на изтеглените ипотечни кредити е 34 298 евро, отчитат консултантите от Кредит Център. Съотношение евро/лева за страната е 87/13 в полза на еврото.

Най-голям по традиция остава размерът на изтеглените ипотечни кредити в столицата, който през изминалия месец намалява на 38 520 евро. На второ място се нарежда Варна, следвана от Бургас. Ипотечните кредити в тези два града през октомври са съответно средно по 30 960 евро и 27 560 евро. Четвърти в класацията е Пловдив, където през октомври клиентите са теглили средно по 25 180 евро за нов дом.

Възрастта, в която клиентите са най-активни в тегленето на ипотечни заеми, е между 26 и 35 години. За пореден месец близо половината от получилите кредит за нов дом (44,9%) са в тази възрастова група. Непосредствено след тях се нареждат клиентите между 36 и 45 години, които са 37,8% от всички, взели ипотечен кредит през октомври. Спрямо предходния месец наблюдаваме и леко увеличение на активността на най-младите (между 18 и 25 г.), чийто дял достига 7,1% спрямо 5,8% през септември.

Делът на кредитите между 10 000 и 30 000 евро, който традиционно е най-голям, през октомври нараства допълнително с близо 10 процентни пункта, като достига 58,5% спрямо 48,8% за септември. Намаление за сметка на това имаме в дела на кредитите от ценовата категория от 30 000 до 50 000 евро. През октомври те са 28,6% от всички изтеглени спрямо 37,2% през предишния месец. Интересна тенденция се наблюдава в горния ценови диапазон, където кредитите в границата от 70 000 до 90 000 евро и тези над 90 000 евро увеличават своя дял в сравнение със септември, съответно с 1,2 и 0,6 пр. пункта.

Разпределението на ипотечните кредити според тяхното предназначение се запазва почти без промяна през октомври. Девет от всеки десет заема (90,9%) са за покупка на жилище. Леко нарастване се забелязва на кредитите, изтеглени за лично ползване – 8,3% спрямо 7,7% за предходния месец. За строително-монтажни работи са взети 0,8% от ипотечните заеми през октомври.

Срокът за изплащане на ипотечните кредити между 16 и 20 години остава най-предпочитан от клиентите. За такъв период през изминалия месец са взети 32,1% от заемите. По-дълъг срок – от 21 до 25 г., са предпочели 29,6% от кредитополучателите. С близо 8 процентни пункта се увеличава делът на ипотечните заеми със срок на погасяване между 26 и 30 години. През октомври той достига 24% спрямо 16,2% през септември.

Процентът на финансиране, който банките най-често отпускат по ипотечните заеми, и през октомври е главно за 70-80% от стойността на жилището – 39,6% от кредитите са в този диапазон. На следващо място след тях се нареждат ипотечните кредити за 80 до 90% от цената на имота, които са 19,9% от всички. Трети по популярност са кредитите за 60 до 70% от стойността на имота (15,2%), следвани непосредствено от тези за 50-60% от цената (12,4%). Всеки десети ипотечен заем е в рамките на 40 до 50% от сумата по сделката.

Продължава да расте делът на клиентите с по-ниски доходи, които предприемат теглене на ипотечен кредит. През октомври спрямо предишния месец се увеличават кредитополучателите с доход на домакинство както от 1500 до 2500 лв. (от 83,8% на 84,6%), така и тези с доход до 1500 лв. (от 12,3% на 12,7%). 2,1% от всички, изтеглили ипотечен кредит през изминалия месец, са с приходи в семейството от 2500 до 4000 лв. на месец, а 0,6% - с над 4000 лв.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg