Подценени или надценени са имотите у нас?

3292
Подценени или надценени са имотите у нас?

В следствие на световната криза, имотите у нас отчетоха понижения от 20 до 40 и повече процента за различните сегменти. Въпреки това, продължаваме да си задаваме въпроса - Подценени ли са имотите, удачен ли е моментът за покупка или да изчакам още няколко месеца?

Екипът на Profit.bg се допита до 3 от най-големите имотни агенции и консултанти у нас - Colliers, Адрес и Бългериан Пропертис. Ето и какво споделиха те пред нас.

Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес, „първите седмици на годината донесоха информация, че банките започват да се преориентират от привличане на средства към „отпушване" на кредитирането, като 4-5 водещи финансови институции подготвят нови и примамливи ипотечни кредити. В момента, в който започнат рекламните си кампании и първите купувачи се възползват, ще започне желание у продавачите да не са толкова отстъпчиви".


Затова Богданов съветва клиентите с пари в брой да побързат, а желаещите да закупят с банков кредит - да се възползват от първите кампании на банките за годината и да закупят възможно най-качествения имот на комуникативно място и на, все още, най-ниска цена.

От своя страна Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти" в Colliers International сподели, че „можем все по-често да говорим за сегментиране на пазара и балансиране на цените, т.е. има много проекти, които държат цените си, но не са надценени, тъй като са инвестирали доста средства в околната инфраструктура, качеството на строителството и използваните материали и пр.

„Колкото до по-старите, материално остарели жилища и сгради (напр. панелните жилища), които преди година - година и половина държаха близо същите цени като новото строителство - при тях е нормално да преминат през своеобразна „нормализация" на предлаганите цени предвид състоянието им и качеството, което предлагат", смята експертът.

„Не бих казала, че има подценени имоти някъде в България", заяви пред Profit.bg Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

„Все още протича активен процес по корекция на офертните цени в страната, което означава, че няма обявени по-ниски от пазарните цени, а самите пазарни цени не е ясно какви са, тъй като пазарът все още се пренастройва, допълни Стойкова.

Според нея цените в Буграс, Стара Загора, Пловдив и др. областни градове не бяха толкова гъвкави през 2009 г., както в София, и в този смисъл са надценени и липсва интерес.

"Там, където цените спаднаха значително - морските курорти, Банско, селските имоти - не бих казала, че са подценени, а по-скоро, че са намерили някакви реални стойности към сегашния момент. Подценени имоти би могло да има, когато пазарните тенденции се обърнат, търсенето нарасне и цените започнат да се покачват, но сме далеч от такъв момент все още", заяви още тя.

Но какво се случи през последните месеци? Мнението отново е на маркетинг мениджъра на Адрес Калоян Богданов.

„При появяването на по-сериозно предлагане на непанелни апартаменти, панелките най-бързо намалиха цените си, което показва, че са били надценени във времето на „лесните" кредити и свито предлагане. Такава тенденция наблюдавахме във всички големи градове.

Новопостроените имоти обикновено се продаваха от притиснати от финансови проблеми продавачи и техните цени, въпреки че се понижиха по-малко, станаха конкурентни с тези на панелните и привлякоха доста купувачи, търсещи качествен имот на ниска цена. При тях надценяването беше по-малко.

Качествените тухлени имоти с уредена инфраструктура имаха най-малко понижение в цената, особено ако са на добри места и в поддържани сгради.

Имотите в строеж преживяха сериозен спад, сравним и дори надминаващ този на панелните имоти. Причината е, че досега в цената не беше "калкулиран" сериозният риск, който поемат купувачите, ако строителят не довърши сградата. Поради липсата на финансиране както за строителите, така и за купувачите се създаде ситуация, в която продавачите/строители/ се нуждаят от свежи пари, а купувачите с пари в брой бяха в отлична позиция да водят дълги преговори и така цените се понижиха значително.

Такава беше ситуацията в големите градове. В по-малките градове пазарите на имоти са традиционно по-свити и там предлагането и търсенето не се разграничиха толкова силно, което доведе и до по-ниски спадове на цените и съответно по-малко надценяване на имотите. В малките села и курорти сериозно се усети спирането на интерес от чуждестранните купувачи и цените намаляха с над 50%, което показа, че определено там имотите са били сериозно надценени.

В началото на годината от агенцията обявиха, че имотният пазар у нас през 2010 г. ще се диктува от банките. Т.е. те са на ход. Следва да видим и отговорът на купувачите и продавачите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Нео
# 0
20:02 | 4 February 2010
Кой брокер ще каже: "Не купувай, цените ще падат!". Затова от месеци все сме в "дъното" на цените на имотите. Лесни кредити скоро няма да има. Ще има отчаяни реклами, платени публикации, закриване на офиси, фалит на предприемачи...И всичко това е положително развитие, защото и това ще трябва да преживеем. Учим се на капитализъм по метода "проба-грешка". Едно жилище струва около 120 наема! Дали ще скок на цените зависи много от банките, но времената са други...
просто е смешно
# 1
15:02 | 4 February 2010
едно и също разправяте от няколко години ....
то е ясно - гласите ни пак за Поскъпване
# 2
13:02 | 4 February 2010
ако Банките възобновят кредитирането - пак ще тръгнат имотите НАГОРЕ ! а и в интерес на истината-цените слязоха доста надолу , който не е купил на 1000- евро/кв няма да купи и на 500 евро - въпрос на мнение,на възможности , на нужда ! сестра ми купи на 840 евро в Младост през есента , доволна е и не съжалява ! както казват евреите - кредит се изплаща но наем няма свършване !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg