Покупка на имот или покупка на акции?

2492
Покупка на имот или покупка на акции?

Спорът за това кое е по-добра инвестиция – акции или имоти, отдавна битува сред инвеститорите.

И докато отговорът му се крие в историческото представяне на двата активи за десетилетия назад, то у нас относително младата борса и липсата на статистика за цените на имотите отпреди 20 години, правят това изключително трудно.

И двете инвестиционни алтернативи обаче, имат много общо помежду си. Цените и на двата типа актива се влияят от икономическия цикъл, представянето на икономиката, ръста на доходите и други важни фактори като безработица и инфлация.

И двата инвестиционни класа се приемат като добра защита срещу инфлация и като алтернатива на най-разпространената форма на спестявания – депозитите. Другото общо между двата актива е склонността им да се движат в една и съща посока, макар и с различни темпове.

Свидетели бяхме освен на бурен ръст на акциите между 2004 и 2008, на такъв и при имотите. Върхът в цените и при двата типа актива настъпи горе долу в един и същ момент, макар и при имотите да бе малко по-късно.

Впоследствие и двата типа активи отбелязаха значителен спад, макар и значително по-слаб при имотите, и в пъти по-голям при акциите.

Налице е една корелация между двата вида инвестиционни активи. Липсата на достатъчно дълга статистика прави трудно определянето на това кое е по-изгодна инвестиция в един по-дългосрочен план.

Това което може да направим е сравняване на представянето на имотите и акциите през един по-дълъг период - последните 10 години, както и последната година и съпоставянето на резултатите със страни с близък до нашия ръст в цените на имотите.

Както вече стана ясно страната ни е на шесто място по повишение в цените на имотите сред 32 страни по света с ръст от 106% за периода 2001-2011 г.

За сравнение за същия период инвестиция в SOFIX (която за съжаление инвеститорите е трябвало да направят по изключително сложен начин, поради липса на инструменти базирани върху индекса) е донесла доход в размер на 158%.

Тоест въпреки, че инвестицията в акции определено може да се каже, че е много по-волатилна в сравнение с тази в недвижим имот, противно на много изказвания на имотни специалисти, тя е била около един път и половина по-доходоносна от тази в имоти през един по-дълъг период.

По-голямата волатилност, освен в момента на ръст, но и в моменти на трудности за пазара, се доказва и от значително по-голямото понижение в индекса през последната една година в размер на 28.3%, на фона на 10% спад в цените на имотите според Lloyds, което обаче е достатъчно да ни направи трети по спад на имотите за изминалата година.

Изводът, който може да се наложи е, че е налице сериозна корелация между цените на имотите и акциите, при значително по-голяма волатилност за тази на финансовите инструменти.

Инвестицията и в двата актива обаче, е свързана с позитивни очаквания за движението в цената им, което прави акциите по-добър избор предвид на изпреварващото им представяне в моменти на ръст. Едва ли много купувачи разсъждават при правенето на избор от гледна точка на това кое ще им донесе по-малка загуба при продължаващо негативно движение на двата актива.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sadksanhkudhaii
# 0
10:06 | 18 June 2012
I found myself ndodnig my noggin all the way through.
Акции - хазарт със завързани очи
# 1
15:03 | 21 March 2012
всеки да си избира пътеката за печалба ! Едното можеш да го пипаш дълго време , дори и временно да поевтинее -другото да го усетиш когато изгубиш безвъзвратно
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg