Покупка на имот или живот под наем – Част 2

3951
Покупка на имот или живот под наем – Част 2

Отново ще се разгледаме този казус, като ще подходим доста по-прагматично за вземане на подобно решение.

Всъщност това кое от двете е по-изгодно до голяма степен зависи от два фактора - на първо място наличието на възможности (спестени средства за първоначалната вноска) и ясен времеви хоризонт и от друга страна възприемането и очакванията за развитието на пазара на имоти и наеми.

Ако изискваната в повечето случаи от банките сума за самоучастие в размер на поне 20% не е налична, то отговорът на въпроса е ясен, а алтернативата е само една - живот под наем.

Не е толкова ясно обаче, дали е по-добре да си купим имот, ако имаме спестени средства. Налице са различни калкулатори, които сравняват от чисто финансова гледна точка кое е по-изгодно.

И макар ключово при тях да е залагането на очакваните темпове на повишение в нивата на наемите и имотите, резултатът почти винаги клони в полза на живот под наем, ако нямате хоризонт да живеете в жилището по-малко от 7-8 години.

Тоест за хората, които не са сигурни, че трайно ще се установят на едно място за период от поне 10 години и планират в подобен хоризонт да продадат закупения имот, едва ли това е по-доброто решение.

Това до голяма степен се предопределя от значителните първоначални разходи свързани с покупката на имот, както и от факта, че през първите 2-3 години основното което се плаща по ипотечния кредит са лихвите.

В един краткосрочен хоризонт закупилите имот не могат да разчитат на значително повишение в цените, както и на това, че биха продали имота без загуба, ако им се наложи бързо да направят това.

Несигурността на бъдещите доходи е друг фактор, който също може сериозно да натежи в полза на живот под наем.

Предвид на ниската доходност от наеми и перспективата от инфлация може да се очаква, че нивата на наемите в бъдеще е напълно възможно да се повишават с по-ускорени темпове от цените на жилищата.

За пример обаче, ще вземем повишение на цените на имотите и наемите с ниво близко до очакваната инфлация през следващите години от около 4%.

 

* калкулатор www.nytimes.com

При залагане на наем за двустаен апартамент от 220 евро в София и цена на имота от 55 000 евро, както и 20% самоучастие и 7% фиксирана лихва за кредита, то резултатът от калкулаторът смятащ кое е по-изгодно е доста интересен.

Съгласно въведените данни животът под наем излиза по-евтин за период от 15 години, като едва след 16-та година покупката води до финансови изгоди, погледнато чисто финансово.

Тоест казано с други думи при поскъпване на имотите и наемите от 4% годишно, продажбата на имота преди 16-та година би довело до загуби в сравнение с алтернативата да живеете под наем.

Разбира се трябва да се има в предвид, че малка промяна в един от двата процента на повишение на цените на имотите и наемите рефлектира в коренна промяна на данните.

При по-динамичен пазар и повишение на имотите и наемите с по-висок темп ситуацията се променя значително и то в полза на покупката на имот, като срокът в който живот под наем е за предпочитане от финансова гледна точка се намалява значително.

И обратното. Слаби темпове на изменение в цените на имотите и наемите рефлектират върху удължаване на срока в който животът под наем е за предпочитане. Това неимоверно се предопределя от алтернативната цена на похарчените средства, както и плащането на лихви по ипотечния кредит.

Така използването на калкулатор, където да залагате своите очаквания за повишението в цените на имотите е от ключово значение за всеки при определяне на това кое е финансово по-изгодно, да купи имот, или да живее под наем.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alwani
# 0
05:03 | 27 March 2012
Keep on wiritng and chugging away!
Ikonomist
# 1
20:07 | 13 July 2011
Те и 2008-ма смятаха с тези калкулатури, ама нещо не им излезе сметката. 35% спад в цената на жилищата и двойно вдигане на лихвата стана. 4% ръст на цените е нормален, но едва след като цената на жилищата стане колкото 100-120 наема, а до тогава е по-обре да залагаме на около 10% спад.
barbaron
# 2
00:07 | 12 July 2011
Много закъсняхте с тази публикация! Barbaron още преди 2 гогини обясняваше "Как се взема решение за живеене под наем или за закупуване на собствено жилище от образовани хора по белия свят" ето тук: http://forum.imoti.net/read.php?6,287335 А Вие изчакахте хиляди българи да закупят на безумни цени жилища и да стигнат до съдия изпълнител !!!
Tony
# 3
17:07 | 11 July 2011
Не Ви говоря за нито за бъдеще, нито за минало! Сегашната ситуация, с лихвите и цените е една и съща от 10г. Помислете каква ще е след още 10г. :))
мъдрецът сочи луната с пръст
# 4
15:07 | 11 July 2011
а глупакът гледа в пръста му и верва ........в розовото бъдеще! живот под наем - живот без пари + възможност за спестяване .........но в някой друг живот и в друга държава , НЕ ТУК И НЕ СЕГА !
думата вероятност не е = на сигурност
# 5
15:07 | 11 July 2011
лихви по депозити - кой знае какви ще са догодина !?.някой гарантира ли 8 % това го няма никъде ;) ----------- нива на наеми - кой знае какви ще са догодина !?.някой гарантира ли 220 Е това го няма никъде ;) ------------- а след 10 Год ??? - пак същото - живот в несигурност - изплащане на чужд апартамент и накрая - шута в задника и в ..........друг апартамент под наем ;)
joda
# 6
15:07 | 11 July 2011
само един малък проблем първо няма лихва от 8% и второ в дългосрочен план лихвата по депозити трябва да се приема при не повече от 4%. Освен това наем от 220 евро за толкова години доста трудна работа
Tony
# 7
15:07 | 11 July 2011
Тази графика ти казва, че, ако живеещ в този апартамент по-малко от 15г., по- добре е да си под наем. Това е така, защото 7х15 = 105 ≈ 100%. Другото, което е интересно за София е следното: Ползвате апартамент под наем за 220 Е на месец. Наем за 1 година е: 2640Е. Цената на апартамента е не повече от 2640Е, умножено по 12,5 – 33000 Е. Казано по друг начин: Ако имаш 55000Е и ги вложиш на депозит при 8% лихва, ще получиш – 4400 Е на година. От 4400Е изваждаш годишния си наем от 2640Е и получаваш чист доход от 1760 Е на година и 147 Е на месец. Извода е само един: при лихви по депозитите от 8% годишно, наем от 220Е, цена на апартамента е 33000 Е., а не 55000Е.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg