Политици призовават за по-силна държавна намеса за справяне с имотната криза в САЩ

731
Политици призовават за по-силна държавна намеса за справяне с имотната криза в САЩ

Политиците от водещите щатски партии призовават за по-силна федерална намеса за ограничаване на негативните последствия от кризата обхванала пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Слабостта на щатската икономика създава редица проблеми за средните американци, чийто доход намалява и все по-често остават без работа. Рекордните цени на енергийните ресурси и горивата пък, ги оставят с по-малко средства за потребление.

Щатският пазар на недвижими имоти преживява най-голямата си криза от голямата депресия насам. Това накара президента Буш да призове Конгрега преди около месец към предприемане на действия, които да запазят домовете на милиони американски семейства.
Съществува и група, която е против увеличаването на държавните правомощия и регулация, която е на мнение, че такова действие ще доведе до намаляване на ефективността на пазарната икономика, както и до злоупотреба с властта.

В началото на февруари сенатът на САЩ гласува и прие пакет от различни мерки с цел стимулиране на американската икономика.

Приетият план ще инжектира в най-голямата икономиката в света 152 млрд. долара тази година и над 16 млрд. през следващата. Планът предвижда еднократно изплащане на суми до 600 долара на човек и 1200 долара за семейни двойки, плюс 300 долара за всяко американско дете.

Хората, които са с ниски доходи, включително и пенсионерите и ветераните-инвалиди, ще получат помощи в размер на 300 долара на човек.

Предложеният спешен пакет от стимулиращи мерки бе приет почти с пълно мнозинство поради спешната нужда от различни финансови или други видове помощи за хората.

Според изказването на лидера на демократите в сената Гари Рид спешният пакет от предложени мерки „ще измени развитието на американската икономика“.

Американският президент Джордж Буш приветства гласуването, след като в края на януари призова за възможно по-бързото му утвърждаване заради положението в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg