Поскъпването на цените на недвижимите имоти в Европа се превръща в проблем за гражданите на ЕС

711

Липсата на добри и достъпни жилища в страните от ЕС се превръща в сериозен проблем за гражданите на съюза, сочи изследване на ЕР Press.

Силното повишение в цените на недвижимите имоти в Европа наранява стандарта на живот на желаещите да се сдобият с такова, като директно ограничава разполагаемите от тях средства и тези, отделяни за образование, обучение и квалификация, сочи още проучването.

В новоприетите страни членки на ЕС съществуват фондове за подпомагане на млади семейства, които да направят купуването на жилища по-достъпни, като специалисти препоръчват подобни да бъдат основани и в "старите" страни членки на ЕС.

Въпреки че към момента в страните от ЕС все още не е регулирано правно сформирането на такива фондове, според новите директиви на European Regional Development Fund подобни фондове ще могат да функционират за периода 2007-2013 година.

Всеки четири от пет европейски граждани живеят в градове. Цените на жилищата обаче в големите европейски градове отбелязаха значително повишение през последните години. Това до голяма степен затруднява мобилността на населението, като поставя на преден план и наболелия наскоро проблем за замърсяването на околната среда.

В тази насока формирането на структурни фондове в "старите" страни членки за финансиране на проекти за енергийна ефективност и при ремонт на жилища би спомогнало много за намаляването на отделяните вредни емисии от газове в атмосферата, коментират специалисти.

Ползотворно въздействие биха оказали тези фондове за стимулиране на трудовата мобилност от големите градове към по-слабо населените райони в Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg