Поскъпват или поевтиняват имотите?

2003
Поскъпват или поевтиняват имотите?

Известно разминаване откриваме по отношение на данните, които се изнасят за цените на имотите в столицата и оферираните продажни цени в някои от най-големите сайтове за продажба на имоти.

Според изнесените през последните седмици данни на някои имотни агенции, цените в София са средно при 850 евро за кв. м през второто тримесечие на годината, което е било леко повишение в сравнение с първото.

Разбира се, разликата между тази цифра и средните цени от голям сайт за недвижими имоти, където нивата са между 738 евро за кв. м при едностайните и 755 евро при двустайните може да се предопределя от специфични фактори.

Най-значимият от тях би могъл да бъде това, че значителна част от продажбите на агенцията, дала данни за средните цени, може да са осъществени в квартали с по-високи средни цени.

Едно сравнение между средните цени на оферираните за продажба имоти в момента и същите отпреди близо два месеца ни сочи разнопосочна картина.

Те са се повишили с 2.13% при едностайните жилища до 738.42 евро за кв. м, на фона на 723 евро за квадрат преди два месеца, а са се понижили с 1.5% при двустайните до 754.6 евро и с 2.5% при тристайните до 749 евро.

Така пазарът отново се върна към обичайната си практика цените на двустайните имоти да са леко по-високи за квадратен метър от тристайните такива.

По-значително от понижението в цената на имотите е това на наемите. Съгласно данните на популярен сайт за недвижими имоти квадратния метър при едностайните жилища в столицата се отдават под наем при ниво от 3.31 евро, или понижение с 3.7% отпреди два месеца.

При двустайните жилища квадратният метър се отдава под наем с 3.5% по-евтино от края на май, или при ниво от 3.37 евро. Повишение от 1.2% има в отдаваемата цена на кв. м. В тристайно жилище до 3.11 евро.

Въз основа на средната цена на имотите и средната им цена на отдаване под наем, доходността от наемите на едностайните жилища е при ниво от 5.4% при едностайните, където е и най-висока, 5.17% при двустайните и 4.98% при тристайните.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

спрете това повишение на цените на имотите
# 0
18:07 | 18 July 2011
не издържаме вече
какви са тези двусмислени публикации
# 1
16:07 | 18 July 2011
започвам да се съмнявам , че имотите ще падат още. преди нова година всичко беше ясно , но след нова година започнаха да се появяват съвсем други публикации , кредити започнаха да се раздават , за повишение на цените се говори... май няма да поевтиняват имотите повече щом се цитират такива данни...
s
# 2
16:07 | 18 July 2011
Борбата на банки , инвеститори и брокери с г-н Пазар продължава с всякакви манипулативни средства. Всеки от тях търси балами да се разтовари, че идва втората вълна от кризата.!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg