Повишение на обема на сделките с имоти в Европа се очаква през второто полугодие

619
Повишение на обема на сделките с имоти в Европа се очаква през второто полугодие

Известно възстановяване при броя и обема на сделките в сектора на недвижимите имоти през втората половина на годината се очаква в страните от Европа, Близкия Изток и Африка, според изследване на компанията за недвижими имоти Colliers International.

В изследването се сочи, че обемите в развиващите се страни от Централна и Източна Европа, като България, Сърбия, Румъния, Полша и Русия, се очаква да са значително по-големи през тази година, в сравнение с миналата.

Според Георги Киров, изпълнителен директор на Colliers International Bulgaria, на инвестиционния пазар на имоти в страните от Южна Европа се наблюдава липсата на готови инвестиционни проекти, което принуждава институционалните инвеститори с интерес към тези страни да прибягват до закупуване на проекти в процес на изработка.

При някои от тези схеми инвеститорите прибягват и до осигуряването на капитал за разработване и изграждане на тези проекти, коментира още Киров.

Посочените страни от ЦИЕ остават малко встрани от кризата, обхванала световните пазари на недвижими имоти, пренесла се от САЩ предимно върху развитите западноевропейски страни.

Според британското звено на компанията тази криза води до промяна в цените на предлаганите на пазара инвестиционни проекти, което се очаква все по-силно да започне да привлича чуждестранните инвеститори през втората половина на годината.

Нивата на възвращаемостта на подобен род инвестиции се запазват най-ниски в Ирландия, докато с най-високи се отличават Русия, Сърбия и Хърватска сред страните от EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

През изминалата година най-голямо повишение от 75 базисни пункта е било наблюдавано във Великобритания, но подобно е имало още в страни като Испания, Франция, Германия, Италия и Холандия. Завишените лихви правят цената на капитала за финансиране на подобни проекти по-висока.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg