Прайм Пропърти очаква 30% възвращаемост от бизнес парка в Пловдив

1094
Прайм Пропърти очаква 30% възвращаемост от бизнес парка в Пловдив

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - инвеститорът в третия бизнес парк у нас, очаква около 30 % възвръщаемост от инвестицията си. Бизнес паркът ще се намира в Пловдив и ще бъде успешен, поради развитието на местната икономика и големия интерес на бизнеса към града; липсата на офиси клас А; избора на подходящо местоположение на проекта; по-ниските наеми в сравнение със София; наличието на квалифицирани кадри, коментират от дружеството.

Всеки средно голям град в България би могъл да има бизнес парк, посочват експертите от първото акционерно дружество със специална инвестиционна цел у нас.

Основна цел на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ е с този проект да диверсифицира портфейла си и това да донесе по-висока печалба за неговите инвеститори.

Дружеството ще заимства от модела на бизнес парковете в чужбина добрия баланс между застроена и зелена площ като на територия от близо 50 дка бизнес паркът в Пловдив ще има не повече от 100 хил. кв. м застроена площ. Прайм Пропърти БГ ще следва и гъвкавата схема на отдаване под наем, която предлагат на развитите чужди пазари.

В новия бизнес парк се очакват предимно чужди компании да бъдат основни наематели. Те са по-добре запознати с концепцията на бизнес парковете и вече са оценили предимствата им. Затова при стъпването на нашия пазар е нормално да предпочетат този тип комплекси пред другите офис сгради.

Много български компании в Пловдив и района са заинтересовани да наемат площи в бизнес парка, заради необходимостта от по-модерно работно пространство. По данни на консултантската компания DTZ има компании в София, които биха се преместили в Пловдив, за да намалят разходите си за наем и труд.

Според Прайм Пропърти БГ АДСИЦ в България има висок потенциал за изграждане на бизнес паркове. София продължава да отчита голямо търсене на офис и търговски площи от клас А, а в повечето големи градове у нас почти липсват такъв тип имоти.

Основна предпоставка за развитието на пазара на бизнес паркове е навлизането на международни компании, които са привлечени от българската икономика, по-ниските данъци и все още евтината работна ръка.

Наблюдава се също и тенденция за преместване на много от вече стъпилите на нашия пазар чужди фирми, които проявяват интерес към по-висок клас офиси. Не е маловажен и фактът, че развитието на българския бизнес, доведе до промяна в критериите на фирмите за работна среда. Отчита се засилване на техния интерес към търсене на стратегическо местоположение и повишаване на изискванията за качеството на сградите, за по-съвременни и луксозни бизнес пространства.

Търговските и офис площи от клас А, изградени до момента в България, не са достатъчни, за да отговорят на силното търсене. Това важи особено за по-големите градове в страната, а до голяма степен е валидно и за София. Освен че проекти от типа на бизнес парковете осигуряват именно такъв висок клас бизнес площи, те са предпочитани от фирмите и поради други причини.

Едно от предимствата, които се оценяват от наемателите, е концентрацията на различни бизнеси на едно място, което води до по-лесна комуникация, създаване на партньорства, по-добри условия за привличане потенциални клиенти. За малките фирми пък бизнес парковете са възможност да разположат офисите си на едно място заедно с големи компании с установени имена.

Всеки един средно голям град в България би могъл да има поне по един бизнес парк, посочват експертите от Прайм Пропърти БГ. Освен София, Варна и Пловдив, градове като Русе, Габрово, Бургас имат всички необходими условия. Задължителни за успеха на един бизнес парк са изборът на подходящо местоположение, добре развита инфраструктура и телекомуникации.

Оценката на първото АДСИЦ у нас е, че заради благоприятните условия в България бизнес парковете ще носят по-висока доходност в сравнение с т.н. офис проекти.

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ планира да инвестира 64 млн. евро. в изграждането Бизнес парка в Пловдив, който е първия в града. Паркът ще включва модерни 4-5 етажни сгради с офиси и търговски площи, подземни паркинги, ресторанти, супермаркети. Земята, върху която ще бъде изграден, е 48 682 кв. м., а разгънатата застроена площ - 110 000 кв. м.

Предвижда се окончателното завършване и въвеждане в експлоатация на проекта да бъде през 2011 г.

Прайм Пропърти БГе акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), лицензирано от Комисията за финансов надзор още през януари 2004 г. Инвестира в строителство и продажба на жилищни имоти, строителство и отдаване под наем на търговски площи и офиси, и строителство и продажба на ваканционни имоти в София и страната. Дружеството има 8 проекта на обща стойност около 180 млн. евро.

Стратегически инвеститори в "Прайм пропърти БГ" са IMMOEAST Immobilien Anlagen AG, филиал на IMMOFINANZ Immobilien Anlagen AG, пенсионно осигурителна компания “Доверие”, Булстрад АД и американски пенсионни фондове, сред които IBM Personal Pension Plan Trust, The Public Education Retirement Union, Honda US Companies Master Retirement Group, Prudential Retirement Insurance.

11 млн. лв. за 2007 е реализираната печалба от преоценки на Прайм Пропърти БГ. Плановете за развитие на дружеството са за ново повишение на капитала в края на тази или началото на следващата година; както и за разпределяне на дивиденти на акционерите през следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...