Предлагането доминира на пазара на бизнес имоти

1038
Предлагането доминира на пазара на бизнес имоти

Пазарът на недвижими имоти е зависим от развитието на икономиката и чуждестранните инвеститори, коментира Сергей Койнов, управител Фортън Интернешънъл.

Налице са първите положителни симптоми за развитието на пазара. Първият факт е, че през април 2010 година бюджетът излезе на излишък, което е положителна новина. Вторият факт е, че износът на икономиката е нараснал с 12% за първото тримесечие на годишна база.

През 2010 година се наблюдава и засилване на интереса на чуждестранните инвеститори.

Последните данни сочат положителни тенденции за развитието на европейските икономики, което също се очаква да рефлектира добре.

През последната година и половина станахме свидетели на тежки времена за бизнес имотите в условията на криза.

Наемите паднаха значително, като в София е регистриран спад от 19% при офисите, 12.5% при търговските площи в търговските центрове, 40% по главните търговски улици и 25% при индустриалните площи.

В момента могат да се договорят такива условия, които бяха немислими допреди няколко години, допълни Койнов. Ако тези тенденции се запазят, според него, може да се очаква добро развитие на пазара и дори цените могат да отбележат ръст през следващата година.

Към момента има 170 000 кв. м свободни офис площи, като 300 000 кв. м са в процес на завършване и могат да излязат във всеки един момент на пазара.

Общо 370 000 кв. м търговски площи чакат своите наематели.

Като тенденция се очерта, че големите световни търговски марки направиха рекордни обороти в България при отварянето на новите си магазини в големите търговски центрове. Това доказа, че добрите марки с добрата търговска политика постигат успех.

Разбира се, има и такива марки, които страдат, но до голяма степен, защото не провеждат добра търговска политика. Наблюдава се тенденция на повишен интерес от страна на купувачите към по-евтини стоки, за сметка на луксозни стоки, което е нормално за настоящата ситуация.

При индустриалните площи има 32 000 кв. м свободни площи.

Активизиране има и при жилищата. Според данни на Адрес броят на огледите на нови жилища се повишава с 23%, като в същото време се отчита и 8% ръст в продажбите.

На пазара съществува значително предлагане на качествени проекти, които са предпоставка за привличане на инвестиционен интерес.

Ценовите нива са на минимум и ако макроикономиката продължи да се подобрява, то бизнесът ще реагира и по отношение на цените, заключи Койнов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg