Предлагането на ваканционни имоти намалява, търсенето расте

2244
Предлагането на ваканционни имоти намалява, търсенето расте

През изминалите шест месеца предлагането на ваканционни имоти от инвеститори значително е намаляло спрямо същия период на 2011г. Завършените сгради с ваканционно предназначение през първото полугодие на 2012 г. са с обща разгъната застроена площ от 42 778 кв.м. и са разположени главно по Южното Черноморие.

В сравнение с периода януари-юни 2011г. се наблюдава спад от 87.39% при завършените ваканционни имоти, а сградите със започнат строеж през този период са намалели със 70.15%, като за шестмесечието на 2012 г. са с обща разгъната застроена площ от 28 422 кв.м. Започнатите сторежи са ситуирани изцяло по Южното Черноморие.

Водещ при предлагането на ваканционни комплекси е вторичният пазар. Наблюдава се препродажба на имоти главно от англичани и ирландци, които са закупили имот на ниски цени в начален етап на строеж с цел печалба чрез продажба след години, когато сградата е завършена и с по-висока цена.


Засилен интерес от чужденци се наблюдава за закупуване на жилища в морски или планински ваканционни комплекси.

Има засилено търсене на имоти от хора от Сибир. Търсещите са предимно руснаци, като почти няма англичани и българи.

Най-предпочитани за покупка са жилища във ваканционни сгради по Южното Черноморие – главно Слънчев бряг, Свети Влас и Поморие. През изминалите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст в сключените сделки при ваканционните имоти по Черноморието от над 17%.

Средната офертна цена на ваканционни имоти там към края на юни 2012 г. е около 750 евро/кв.м.

Търсенето в планински курорти също е завишено главно заради понижението в цените (средна цена около 710 евро/кв.м), но е по-малко от това по Черноморието. Сред планинските курорти предпочитани са Банско, Разлог, Боровец и Добринище.

Търсят се предимно обзаведени имоти в работещи комплекси с цел собствено ползване (почивка). Предпочитани са малки апартаменти, с една спалня или студиа, с площ 40-50 кв.м. Водеща при вземане на решение за покупка е цената, която са склонни да заплатят купувачите, и не толкова отстоянието на имота от плажната ивица или ски-лифтове.

Интересът на руснаците към български имоти до голяма степен е провокиран от улесненията при получаване на визи.

Наблюдава се засилен интерес от тяхна страна и към селски къщи по Северното Черноморие. Те търсят добре направени домове до 15-18 хил. евро.

Няма търсене за луксозни къщи. Разстоянието от морето не е сред основните им фактори за вземане на решение за покупка, но внимателно проучват населеното място, което са избрали. Интерес към такъв тип имоти имат предимно купувачи в предпенсионна възраст, които планират да живеят по няколко месеца в българския си дом.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg