Предстои нова голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас

4459
Предстои нова голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас

Нова голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас е на път да се сключи, става ясно от съобщение за концентрация, подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според него двете дружества "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, притежавани от собствениците на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, възнамеряват да придобият контрол върху "Уинслоу ленд инвест".

Придобиваното дружество нашумя в последните месеци, след като успя да придобие първо "Омега агро инвест", а наскоро и публичното "Агро финанс" АДСИЦ, където се очаква и търговото предложение и може би евентуално делистване на компанията от Българска фондова борса.


Това ще е поредната голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас, след като през август Ромфарм Компани придоби 100% от капитала на Серес АД, притежаващ 186 хил. дка земи.

Росфарм Компани бе и купувач на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, като сделката за 180 хил. дка земи бе осъществена на цена от 90 млн. лв., или 500 лв./дка.

За периода от 2001 до края на 2012 г. на пазара на земеделска земя са сключени сделки за 3 млрд. лв. Само за последните 5 години трансакциите със земеделски масиви са на стойност 2.2 млрд. лв.

Вижте още: Колко земя се продаде в България за последните 10 години

Статистика на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) сочи, че през 2012 г. в страната са продадени рекордните в историята 1.46 млн. дка земи. (бел. ав. общата площ на обработваемата земя у нас е 37 млн. дка).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg