Предстои повишение на предлагането на офис площи в региона

914
Предстои повишение на предлагането на офис площи в региона

През 2007 година се е увеличило предлагането на офис площи в страните от региона, сочи изследване на Colliers International. Към края на годината инвентарът от клас А офиси в София е възлизал на 369 600 кв. м, в Букурещ 608 200 кв. м, а в Белград - 244 200 кв. м.

Отчетен е рекорден обем усвоени офиси за периода, като в столицата на страната ни те са достигнали 161 000 кв. м и значително са изпреварили очакванията на агенцията за недвижими имоти. В Букурещ усвоените за изминалата година площи са 203 800 кв. м.

Планираните проекти за 2008-2010 година се очаква да предоставят голямо количество офисни пространства в целия регион. В София има над 590 000 кв. м офис площи в строеж. Само през първата половина на настоящата година се очаква в Букурещ да излязат на пазара около 200 000 кв. м офиси от най-висок клас, докато в Белград за същия период 175 000 нови такива.

Свободните офиси от клас А в централните части на столицата ни, както и в Букурещ са се понижили до рекордно ниски нива, съответно от 3% и 1-2%, докато в Белград те са значително повече и са в размер на 10% от общите.

По отношение на търговските площи предлагането също се е увеличило в разглежданите три страни. Планираните за 2008 г. проекти в Букурещ са за 253 000 кв. м, а в Белград за 58 700 кв. м. В София не се очакват нови готови площи, но в останалите части на страната такива ще излязат на пазара през годината, или по-точно малко над 100 000 кв. м, сочи изследването на Colliers.

Сравнителният анализ между трите столици в региона сочи, че в Белград има най-малко търговски площи на 1 000 жители - 37 кв. м. За сравнение, в София те възлизат на 61 кв. м, докато в Букурещ 70 кв. м. на 1000 жители.

Като се имат предвид обаче значителните нови търговски площи, които се очаква да излязат на пазара през следващата година, то тази цифра се очаква да достигне 185 кв. м, или съпоставимо с големите европейски градове.

По отношение на нивата на наемите, родната столица значително изпреварва Букурещ, като нивата варират между 30 и 60 евро за кв. м, в зависимост от големината на магазина, докато тази сума за моловете в Букурещ е едва 21-45 евро за кв. м. Съпоставими с цените в София са тези в Белград.

По отношение на индустриалния сегмент, пазарът ни все още се определя като неефективен и макар и първите спекулативни сделки в него да са факт, те все още не са достатъчни по размер, за да говорим за един ефективно развит пазар.

Ефективен е пазарът на индустриални площи в северната ни съседка.

През 2008 година у нас се очаква да излязат около 190 600 кв. м индустриални площи, а в Румъния 310 000 кв. м.

По отношение на наемите на офис площите от агенцията прогнозират стабилно повишение, но според тях ръстът ще се забави, на фона на предстоящото излизане на нови площи на пазара през тази година и едва ли ще станем свидетели на миналогодишното повишение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg