През активния за строителите летен сезон, цените на имотите са с осезателно поскъпване

1320
През активния за строителите летен сезон, цените на имотите са с осезателно поскъпване

С настъпването на лятото се активизира и търсенето на недвижими имоти. "Притиснати" от силното търсене, строителните компании не могат да смогват и отговарят с ежедневна промяна на цените си.

В случай че търсете жилище и сте се спрели на конкретно, ако не сте го капарирали, звъннете на брокера си, за да видите дали случайно не е продадено или цената му не е актуализирана.

В добрите квартали, или по-скоро в най-предпочитаните, е почти невъзможно да намерите апартамент в значителна фаза на завършеност на добра цена.

Жилища във фаза на строителство, които ще бъдат завършени до две години в квартали като Витоша, Малинова Долина, Дървеница или Студентски град, които доскоро се считаха за относително по-евтини и приемливи, след засиления интерес към тях отбелязаха значително повишение през последните два месеца.

Така например апартамент в Студентски град все по-трудно може да се намери на цена под 800 евро за кв. м брутна площ, а много често търсената цена възлиза дори на 1 000 евро за кв. м, като все повече се доближава до последната психологическа граница, ако пусковитя срок е по-близо.

Напълно традиционно е вече идейни проекти, които ще започнат строителство през есента и ще бъдат завършени по план след две години (а всички знаем, че сроковете в над 90% от случаите не се спазват) да се предлагат на "зажаднелите" за собствен дом купувачи при цени между 700 и 750 евро за брутна жилищна площ.

Като приспаднем общите части, възлизащи на около 10% от площта, чистата жилищна площ на апартамент да кажем от 65 кв. м струва реално на купувачите му около 850 евро за кв. м, като трябва да се отчете и фактът, че те ще могат реално да го ползват примерно след три години от този момент нататък.

В резултат на засиления интерес от местни и чуждестранни инвеститори и несмогването на предприемачите да се справят с него, тежки са и условията по заплащането на жилищата. При подписването на първоначален договор около 90% от предприемачите изискват предплащане на 30% от стойността на имота.

Много от тях изискват нови 30% при кота нула (тоест при завършване на изкопа), а за останалите вариациите са различни, като както и да го погледнеш при акт 16, когато собственикът реално може да се нанесе, са му останали да плаща 5 или максимум 10% от стойността на имота.

Така предприемачите си набавят необходимите средства за стартирането на следващия си проект, който да почнат отново да продават "на идея", а собствениците да му мислят, ако няма къде да живеят и ги забавят с нанасянето, след като са платили примерно 85% от стойността на имота.

Та всичко изглежда действа на принципа на пирамидата, но все още минава номерът.

Притесненията, изразявани от много специалисти, че силното повишение в цените на имотите, изпреварващи значително ръста на реалните доходи и наемите, може да доведе до силно забавяне в цените на имотите, явно все още са безпочвени.

Търсенето определено все още е силно (да се чудиш откъде идва), подкрепено явно от покупките от местни и чуждестранни инвеститори, а предлагането все още не може да го удави и да доведе до задържане, ако не до спад в цените на имотите.

Всъщност ако става въпрос за място за купуване на имот като място за живеене, а дори и като инвестиция, на фона на силното повишение в цените на имотите в процес на изграждане, добре е хората да се замислят дали не искат да си купят готово жилище или такова, което ще е завършено след 6 месеца.

От една страна, макар че плащат между 10 и 20% повече, те ще могат да се настанят веднага, пропускайки да плащат 2 или 3 години наеми, а ако е за инвестиция ще могат да си прибират 2 години повече наеми, което най-вероятно ще им избие по-високата цена.

От друга страна, купувайки готово жилище, инвеститорите ще си спестят неприятностите, свързани с разправяния с предприемачите във всяко едно отношение, ще могат да видят това, което купуват, а не да им се разказва как ще изглежда и много други подобни неудобства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg