Проблемите пред сектора на недвижимите имоти

2296
Проблемите пред сектора на недвижимите имоти

Кои са основните проблеми пред сектора на недвижимите имоти? Евтини или недостъпни са жилищата у нас? Това бяха основните акценти на сутрешния панел на конференцията BalREc "В очакване на възстановяването", осъществяванa с медийното партньорство на Profit.bg.

"Основният проблем е, че всички се целят към хора с по-високи доходи. А хората със средни и по-ниски доходи, също имат потребност от жилище", сподели Волфганг Аманн, директор, Институт за недвижими имоти, строителство и жилища, Виена.

Участници в панела се обединиха около тезата, че страната ни няма ясно изразена политика за подпомагане на сектора и в частност за покупка на жилища от страна на млади семейства.

Георги Шопов, управител, Тобо ООД обяви няколко интересни примера от съседни държави. Например в Сърбия, каза той „младите семейства са облекчени от ДДС (16% за страната) при покупна на първо жилище.

В Беларус пък „държавата гарантира изпълнението на проекта. Ако в даден момент строителят фалира, държавата изкупува активите на фирмата и довършва сградата", допълни Шопов.

Мирослав Бейков, изпълнителен директор, Статус Имоти АДСИЦ е на мнение, че „държавата може да участва в изграждането на жилищни проекти чрез терени, като в замяна получава апартаменти, чрез които да осъществява социална дейност.

В България има два начина за покупка на имот, каза Георги Шопов. „Единият е да спестяваш цял живот, след което да си купиш имот, който може да не ти трябва. Вторият е да вземеш апартамента на кредит, който в последствие да изплащаш."

Скъпи или евтини са обаче имотите в България? Според Волфганг Аманн средното съотношение доход цена на имот на едно семейство в Западна Европа е 5. т.е. за пет години то може да си закупи жилище с големина от около 70 кв. м.

„В България съотношението преди кризата бе 10-15, като днес е дори по-високо", допълни той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

какви са им проблемите
# 0
14:11 | 9 November 2009
Проблемите им са мързелът и коравите глави
читател
# 1
15:11 | 7 November 2009
"средното съотношение доход цена на имот ... е 5. т.е. за пет години то може да си закупи жилище" ако заделя целия си доход за това, т.е не харчи за храна, наем, битови сметки, транспорт, дрехи и т.н. през този период.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg