Property Management - как да изнудваме живеещите в затворени комплекси

1690
Property Management - как да изнудваме живеещите в затворени комплекси

Ако мечтаете да живеете в нашумелите комплекси от затворен тип - с приветливи градинки, спретнати полянки, детски площадки, гаражни клетки и други, то трябва да ви е предварително ясно, че това си има цена.

И разбира се, това е напълно нормално. Но ако цените на имотите именно заради тези услуги в подобен род комплекси не бяха значително по-високи от тези на апартаментите в нормални блокове - да кажем с около 20-30% повече.

Също не особено ненормално би било, ако цените на тези услуги са минимални и няма да ви бъркат сериозно семейния бюджет. При подписването на договор за покупка на жилища в "затворен комплекс" обаче той върви ръка за ръка с този за поддръжка. Тоест, най-грубо казано, вие нямате опция да не се съгласите с тези условия.

И отново това не би било особено ненормално, ако поддръжката на един комплекс се дава на конкурсен принцип, тоест на фирма, предложила най-ниска цена за тази услуга. Какво да си помислим обаче, ако тази поддръжка е поверена на дружество - дъщерно на строителния предприемач, каквато е честата практика у нас. Тоест принципът на пазарност е нарушен.

Ами отговорът на този въпрос е, че трябва да разчитаме на "добросъвестността" на предприемача и това да не "цеди" хората, които са му поверили строителството на имота си, за което са платили една цена - определено по-висока от пазарните.

И като вземем предвид цената на тази услуга, която, освен всичко друго, е и задължителна, и варира, да кажем, в границите между 6 и 8 евро на година, то за апартамент от, примерно 100 кв. м, ще трябва да се плащат средно по седемстотин евро.

Като умножим сумата по, примерно 15 000 кв. м площи на апартаменти за средно голям комплекс, то идва въпросът - от тези 105 000 евро на година, които се плащат, какво ще се получи, а и какво ще е качеството на услугата.

А какво се включва в тези услуги?

На първо място, тук влиза поддръжката и управлението на съоръженията - осветлението, асансьорите, гаражите, двора, алеите, фонтаните, детската площадка и др., както и техническа поддръжка.

Към услугите спадат и охраната, почистването в комплекса, както и градинарството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

koko
# 0
00:08 | 12 August 2011
ето, затова не искам да си купя апартамент в затворен комплекс. Български заплати, европейски такси
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg