Raiffeisen Bank: Край на ерата на спекулации с имоти в Румъния

1629
Raiffeisen Bank: Край на ерата на спекулации с имоти в Румъния

Пазарът на недвижими имоти в Румъния постепенно ще се отърси от спекулативния си характер и ще мине на едно по-високо ниво на развитие, според анализатори от третата най-голяма румънска банка - Raiffeisen Bank.

С узряването на пазара инвеститорите вече няма да са склонни да плащат по един милион евро за апартамент на стойност, примерно от 500 000 евро, коментира вицепрезидентът на банката, цитиран от финансовото издание ZF.ro.

Силното повишение на цените на имотите в северната ни съседка през последните няколко години се е предопределяло от предимно "спекулативни операции", коментират още от Raiffeisen.

Към настоящия момент обаче се наблюдава силно понижение и дори спиране на подобен род операции - на фона на не особено позитивната конюнктура в сектора в световен мащаб.

Не се очаква криза на пазара на недвижими имоти през следващите три години, но възвръщане към нормалните нива е абсолютно задължително през следващите две-три години, за да се нормализира пазарът, коментираха още от банката.

Нормални нива за пазара се превеждат в известно понижение на цените и доближаване до едни разумни и справедливи нива. В този аспект се дава като пример, че собствениците на земя на стойност 5-6 млн. евро не са склонни да платят един милион евро за апартамент, който би следвало да се продава за около 500 000 евро.

Като не особено разумни се определят и цените на квадратен метър жилищна площ в центъра на Букурещ в рамките на 10 000 евро.

Много от покупките на земеделски земи са направени с цел спекулации за поскъпване на земята, а не с цел инвестиция и изграждането на конкретен проект. Това ще доведе до значително диверсифициране на "добрата" от "лошата" земя, което ще се отрази и върху цените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...