Ръстът в цените на имотите в Испания се забавя до 5.3%, или най-малко от 1998 г. насам

648
Ръстът в цените на имотите в Испания се забавя до 5.3%, или най-малко от 1998 г. насам

Цените на недвижимите имоти в Испания се очаква да се повишат с 5.3% през третото тримесечие, което би било и най-голямото забавяне на ръста им от 1998 година насам, посочиха изнесени днес правителствени данни.

За сравнение, през третото тримесечие на миналата година ръстът при цените на имотите възлезе на 9.8% на годишна база, като през второто тримесечие на годината той се забави до 5.8%.

До голяма степен забавянето се предопределя от силното поскъпване на имотите през последните четири години, направили страната една от водещите по повишение в Европа.

За последните 10 години цените на недвижимите имоти са поскъпнали с над 180%, сочи още официалната правителствена статистика.

Увеличаването на лихвите в еврозоната е друг фактор, въздействащ негативно върху цените на имотите, коментират още специалисти.

Голямата задлъжнялост на испанските домакинства води до значително повишаване на разходите по ипотечни кредити и намаляване на разполагаемите доходи в резултат на повишените в зоната лихви.

Очакванията са забавянето в ръста на цените в Испания да продължи до края на годината, като прогнози сочат повишението им с едва 3.8% през четвъртото тримесечие на годината.

От правителството на страната говорят за "меко приземяване" на пазара на недвижими имоти, но много по-песимистично настроени анализатори не изключват вариант и за "трудно приземяване". Подобен сценарий би бил доста възможен, ако паника обхване пазара на имотите в страната, както и при по-дълготрайно забавяне на пазара на недвижими имоти в САЩ, който до голяма степен предопределя и настроението в сектора и в останалите страни.

В много от големите градове в Испания, като Мадрид и Барселона, вече се отчита неофициално понижение на цените през септември, в сравнение със същия месец на миналата година.

Продавачите стават все по-склонни да отстъпват от обявените си цени, като сделките традиционно се сключват на нива от 20 до 30% под обявените, коментират от водещи агенции за недвижими имоти в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg