Равновесието между покупката на имот и живот под наем

1870

Според статистическите данни средната цена на жилищата в София е при ниво от 2 330 лв., или казано по друг начин - 1 191 евро. Много хора се питат ежедневно дали е по-добре да си купим имот или да живеем под наем.

Ако се абстрахираме от прогнозите и очакванията за това какво ще се случи с цените на недвижимите имоти, този въпрос си има чисто финансова гледна точка. Можем да сравним настоящите стойности на бъдещите ни разходи при двата варианта и да видим кой е по-изгоден.

За целта ще посочим при настоящите параметри като нива на наеми, определена цена на жилище, наем на същото по показатели жилище, нива на лихвените проценти, разходи за поддръжка и други. Къде е равновесната точка - тоест точката, където няма значение, от финансовата страна за вас, дали ще живеете под наем или в собствен апартамент.


Заложени данни
Месечен наем250 Евро
Годишно повишение на наема 5.70%
Цена на имота65000
Годишно повишение на имота6.00%
Годишна амортизация2.00%
Размер на кредита55 000 Евро
Години на кредита20
Лихвен процент8.00%
Годишна застраховка на имота150 Евро
Годишни данъци150 Евро
Годишни разходи за поддръжка1000 Евро
Години на сравнението20
Безрискова норма на възвръщаемост6.00%
Инфлация5.00%

Равновесието се получава, когато за изходни данни на изследването залагаме следните параметри - става въпрос за двустайно жилище в относително добър квартал от 50 кв. м чиста площ и средна цена от 59 000 евро, въз основа на средната цена на жилищата в София. Към цената добавяме и теглене на относително малък кредит от 6 000 евро, който ще ползваме за довършителни работи (приемаме, че разполагаме с обзавеждане). 

Наемът на подобен род имот се приема да възлиза на 250 евро на месец, като възлагаме повишението му средно годишно с ниво, близко до това на инфлацията. Заложената безрискова норма на възвращаемост е 6% (банков депозит), а периодът на сравнение е 20 години.

Годишната застраховка на имота е 150 евро, а заложената амортизационна норма е 2%, както и годишни разходи за поддръжка на имота от 1000 евро. За инфлация в следващите 20 години сме приели 5%.

При така заложените стойности отговорът е, че ако те се запазят в следващите 20 години, за вас ще е финансово все тая дали ще притежавате собствен имот, или ще живеете под наем (без да вземаме под внимание другите предимства и недостатъци на всеки един вариант, както и приемаме, че имате старо обзавеждане, което ще ползвате).

Вид разходСтойностСтойност
Наем и такси106,863 EUR
Ипотечни разходи
110,410 EUR
Застраховане
5,518 EUR
Данъци
5,518 EUR
Подръжка
20,000 EUR
Алтернативни разходи
114,187 EUR
Поскъпване на имота
150,163 EUR
Общо разходи106,863 EUR105,470 EUR
Настояща стойност при инфлация60,911 EUR60,732 EUR

* Резултатите са от имотен калкулатор на сайта Frontdoor.com.

Оттук нататък везната натежава в една от двете посоки, в зависимост от промяната на изходните данни.

Намаляване на сравнението за един относително по-кратък период, който се предполага, че е по-лесен за прогнозиране, като например 10 години, както и намаляване на срочността на кредита до 10 години, натежава в полза на живот под наем. За този период той е близо два пъти по-евтин и ви струва към настоящия момент 29 400 евро срещу над 59 евро закупения апартамент.

Нещата натежават в полза на живот в собствено жилище още при по-голямо самоучастие, тоест при по-малък заем, като значително спестявате от лихви.

Разбира се, към чистите финансови сметки трябва да прибавим и личните предпочитания на потребителите, както и предимствата на това да живеете в собствено жилище, като сигурност, комфорт, яснота на финансовите ви задължения за дълъг период от време, направата в съответствие с личните предпочитания и много други. А както знаем, всяко удоволствие се заплаща.

Накрая можем да препоръчаме на всички да използват имотни калкулатори, за да залагат различни хипотетични и специфични за тях изходни данни, които ще им дадат отговор в техния случай кое е финансово по-изгодно.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg