Райфайзен Имоти: Качествените жилища провокират интерес

1809
Райфайзен Имоти: Качествените жилища провокират интерес

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 10.1% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, отчита индексът на Райфайзен Имоти, който измерва динамиката на реалните продажни цени на недвижимите имоти в страната. Спрямо първото тримесечие на тази година средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 3.6%.

Графика 1*

Средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2011 г. в Пловдив са намалели с 2.6% спрямо същия период на 2010 година, докато във Варна спадът е 6.9 на сто. На тримесечна база индексът отчита разнопосочни изменения на средните цени на жилищата в двата града - намаление от 1.5% във Варна и незначителен ръст от 0.2% в Пловдив.

 

Графика 2

Графика 3

Пазарът на жилищни имоти се стабилизира бавно от началото на 2011 година, с оформящи се ценови нива в почти всички сегменти.

„3авършените и добре изпълнени проекти с разрешение за ползване, в райони с изградена инфраструктура и достъп до обществен транспорт, запазват ценовите нива от края на 2010 г. и генерират нов клиентски интерес", отчитат експертите от Райфайзен Имоти, според които спад на цените продължава да се наблюдава при новото строителство в квартали без изградена инфраструктура, при панелните и ЕПК сгради със силно амортизирани общи части, както и при старите, недобре поддържани тухлени сгради без асансьор.

Според анализаторите на дружеството, пазарът се определя основно от купувачи на собствени жилища, които търсят възможно най-доброто съотношение между цена и качество на имота. Купувачите в момента се ръководят на първо място от бюджета, с който разполагат и са предпазливи при избора на финансиране. Дълго обмислят решението си, преди да сключат сделка и разглеждат покупката на имот от гледна точка на ползването му в дългосрочна перспектива. Компромис с инфраструктурата около имота и качеството на строителството купувачите правят единствено при условие, че сделката е на стойност, значително под средната пазарна цена за съответния район.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg