Рекордни наемни нива на първокласните световни търговски локации

948
Рекордни наемни нива на първокласните световни търговски локации

Наемните нива на най-предпочитаните търговски дестинации в световен мащаб продължават да отчитат нарастване с всяка изминала година, въпреки икономическата несигурност, според Colliers International.

5-то Авеню в Ню Йорк запазва първо място като най-скъпа търговска локация, сочат още даните. Сред първите десет са още Медисън Авеню, три улици/части на Хонг Конг, както и градовете Лондон, Париж, Цюрих, Милано и Сидни.

Средните наемни цени в четири от десетте търговски центъра са нараснали с повече от 30 процентни пункта на годишна база измерено в местната валута.

Търговците, които навлизат на нови пазари – развити и развиващи се – все повече се стремят да намалят риска, избирайки една или няколко от тези първокласни локации, което води до засилване на конкуренцията и повишаване на наемните цени.

Търговските топ дестинации успяват да устоят, но продължаващото намаляване на потреблението се отразява на приходите на търговците и предполага запазването им на същите нива през идващата година.

“На глобално ниво държавите, които влязоха първи в рецесията през 2007 – 08 г., са по-добре позиционирани от икономическа гледна точка – Австралия, Канада, някои части на Източна Европа – те отчитат по-висок процент ръст или задържане на наеми, в сравнение с тези, които по-бавно излизат от рецесията", обяснява мениджърът проучвания на търговски площи в Colliers International Ан Натуневич.

"Ще наблюдаваме отблизо тези държави – въпреки че представляват едни от най-атрактивните дестинации за експанзия и за инвестиции, те също могат да бъдат податливи на намаляващата консумация и навлизането на електронната търговия", казва още специалистът.

Липсата на достатъчно висококачествени търговски локации в най-търсените глобални локации се превръща във все по-актуалено предизвикателство. „Гледайки в перспектива, тенденциите, които наблюдаваме, предполагат необходимостта от реновации и рехабилитация на съществуващи но поизоставени търговски обекти в следващите години”, казва Натуневич.

„На няколко основни търговски улици виждаме, че търсенето на търговски площи надхвърля предлагането, особено в Китай и региона Европа, Среден Изток и Африка", става ясно още от проучването.

Докладът е базиран на резултати от годишното проучване на Colliers на наемите на световните търговски улици, проведено през месец април 2012 г., както и на информация, предоставена от международните екипи на компанията, които работят в областта на консултантските услуги и проучванията на пазара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg