Рентабилността за румънските строители падна до 30-40%

890
Рентабилността за румънските строители падна до 30-40%

Цените на новите апартаменти в румънската столица Букурещ не бележат ръст през последните месеци, като са при нива от 1 909 евро за кв. м, или без изменение от това, което купувачите са плащали през месец май, сочат данни на Colliers International.

Много инвеститори и анализатори започнаха да изказват мнения, че новите жилища в столицата са при твърде високи нива, на фона на глобалната криза, обхванала пазарите на недвижими имоти в САЩ и Европа.

Финансовата криза, от друга страна, кара банките да стават все по-взискателни при отпускането на ипотечни кредити, като повишение бележат и лихвите по кредитите. Това, както и високите цени на имотите, до голяма степен ограничават търсенето.

Друг фактор, който въздейства негативно на пазара на недвижимите имоти в страната, е изтеглянето на чуждестранните инвеститори от пазара, на фона на глобалната криза, както и след ръста от последните години.

Първоначално най-силно засегнати бяха цените на старите апартаменти, които регистрираха сериозен спад, а купувачите се оттеглиха от този сегмент в началото на кризата.

Преди три години разходите на строителните предприемачи за изграждането на ново строителство са били около 500 евро за кв. м, а цената на земята е излизала 150 евро за кв. м.

Тогава цената на апартаментите се е движила в границите на 1 100 - 1 200 евро, или рентабилност за строителните предприемачи е била в границите на 70-80%, според изпълнителния директор на агенцията за недвижими имоти Media City, цитиран от ZF.ro.

Луксозното строителство, чиито разходи за земя могат да достигат 650-700 евро за кв. м, а с прибавянето на тези за строителство достигат над 1 500 евро, се продаваха на нива от около 3 000 - 4 000 евро за кв. м, или рентабилността е над 100%.

Към момента ситуацията на пазара на ново строителство е напълно различна. Цената на земята възлиза на 250-300 евро за кв. м, а с поскъпването на строителните материали себестойността за изграждането на кв. м жилищевъзлиза между 900 и 1050 евро.

Или рентабилността за строителя е в диапазона около 30-40%, а времето за изграждането на един проект може да отнеме три години.

Това кара и много предприемачи да се отказват от изграждането на нови проекти, като се вземе предвид и значителния риск, който поемат, както и факта, че фалитите в строителния сектор в Румъния са сред най-високите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg