Русия с най-много очаквани търговски центрове през следващите две години

1434
Русия с най-много очаквани търговски центрове през следващите две години

Русия се очаква да изгради най-много търговски центрове в Европа през тази и следващата година. В процес на изграждане са търговски площи от 4 млн. кв. м, които ще бъдат въведени в експлоатация през 2007 и 2008 година, сочи изследване на Jones Lang LaSalle.

Турция е на второ място по размер на проекти във фаза на изграждане с 2.2 млн. кв. м, като непосредствено след нея се нарежда Италия с малко под 2.2 млн. кв. м и Полша с 1.9 млн. кв. м.

Великобритания е класирана на седма позиция по очакван размер на влизане в експлоатация на търговски площи през 2007-2008 година.

Русия и Турция сумарно са с търговски площи в процес на изграждане от близо една трета от всичките очаквани такива за посочения период.

Силният интерес на инвеститорите към пазара на търговски недвижими имоти в Русия се предопределя от доброто развитие на имотния пазар в страната и високата доходност, който предлага той за инвеститорите, в сравнение с останалите пазари.

В средноголемите градове на Русия с население от един милион и повече, търговските площи се очаква да възлязат на 3.4 млн. кв. м от 1 млн. кв. м към настоящия момент до 2008 година.

През следващите две години се очаква в Турция да отворят врати над 60 големи търговски центъра.

Инвестициите в недвижими имоти в Русия се сочат от специалисти, като едни от най-доходоносните в световен мащаб. Сред най-изгодните сектори за инвестиции в недвижими имоти в страната се сочи този на търговските недвижими имоти.

По данни на Cushman & Wakefield възвръщаемостта на инвестициите в офис площи в Москва към края на миналата година е възлязла на 8.5% на годишна база, докато тази от отдаването под наем на търговски площи е възлязла на 9.5%.

През изминалата година инвестициите в търговски недвижими имоти в страната са възлезли на близо една четвърт от сумарните инвестиции в Централна и Източна Европа, сочи статистика.

В същото време бурното развитие на пазара на недвижимите имоти в Москва е довел до това градът да стане третият по размер на инвестиции в недвижима собственост в Европа след Лондон и Париж. Според прогнози на DTZ Holdings, стойността на сделките с търговска недвижима собственост в Русия през настоящата година ще достигнат 5 млрд. евро, в сравнение с 3 млрд. евро миналата година и 1 млрд. евро през 2005 година.

Очаква се обаче постепенен спад в доходността на сегмента до 2009 година до 7-7.5%, но дори и в този случай тя ще се запази над тази от 4% на годишна за развитите западноевропейски пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg