Русия, Украйна и Румъния най-нагорещените пазари на недвижими имоти в ЦИЕ

619
Русия, Украйна и Румъния най-нагорещените пазари на недвижими имоти в ЦИЕ

Русия, Украйна и Румъния са най-нагорещените пазари на недвижими имоти в Източна Европа, като интересът от чуждестранни инвеститори от Западна Европа към тях продължава да се повишава, както и броят на проектите в процес на изграждане. Това бе и изводът, направен на втория панаир за недвижима собственост с акцент върху ЦИЕ и ЮИЕ - "Real Vienna", сочи публикация в унгарското издание portfolio.hu.

На изложението са участвали 248 компании от над 20 различни държави, представящи инфраструктурни, търговски, жилищни и офис-проекти.

Най-много участници в изложението е имало от Русия, Германия, Чехия, Сърбия и Румъния, които са били представяни от 140 компании, или близо 60% от общия брой на участниците в пресконференцията.

Най-голямата строителна компания в Централна Европа - унгарската TriGránit е представила своите проекти в столицата на Румъния, както и доклад относно развитието на румънския пазар.

По време на изложението е било наблегнато на това, че основен двигател на ръста на руската икономика, освен петролната индустрия, е бил и пазарът на недвижимите имоти.

Въпреки понижението на доходността при транзакциите на търговски и офис недвижими имоти в Русия през последните години, до ниво от 8% на годишна база, тя все още се запазва с близо 200 базисни пункта над средната за страните от Западна Европа.

Като негативни фактори пред развитието на пазара на недвижими имоти в Русия бяха посочени голямата корупция, както и високото влияние на руските тикони, но въпреки това руският пазар се сочи като пазара с най-голям потенциал за развитие сред страните от ЦИЕ.

До голяма степен това се предопределя и от продължаващото повишение на покупателната способност на руското население.

Добри остават перспективите и за пазара на недвижими имоти в Румъния, който ще продължава да доминира сред бурното развитие на този на търговски имоти. Румъния е сред страните с най-малко търговска площ от големи търговски центрове на човек от населението в Европа, сочи изследване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

В северната ни съседка се падат 20 кв. м площ от големите търговски центрове на 1000 души население сред 18-те европейски страни, участвали в класацията.

Така страната се нарежда на 17-о място в класацията, като след нея се нарежда единствено Гърция, сочи още проучването.

Макар и негативни данните сочат значителния потенциал на страната за изграждане на големи търговски центрове, като специалистите очакват силното им нарастване през следващите две години, на фона на големия брой проекти в процес на изграждане.

Това ще доведе до изпреварване на Словакия през 2008 година по този показател.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg